Извънредно положение до 13 април прие Парламентът

Животът

13-03-2020, 11:32

Снимка:

кадър БНТ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Медиците ще получат допълнителни средства

У нас е обявено извънредно положение до 13 април, заради заразата с коронавирус. Това прие единодушно с 201 гласа Народното събрание. „И съм развълнуван, и съм горд от българския Парламент, че в един тежък момент показваме на хората, че може да имаме не само противоречия, но и единомислие. Днес можеше да вземем и икономически мерки, но не е честно и спрямо другото правителство, което ще е след нас.” – каза от трибуната премиерът Бойко Борисов.

Ще бъде актуализиран бюджетът и ще се осигурят допълнителни средства за медицинския персонал в болниците. Няма да бъдат затваряни институции, за да не се стопира икономиката.

 

Установените случаи на заразени с коронавирус у нас остават 23-ма. Възрастовият диапазон обаче се увеличава - трима от тях са деца, това съобщи на редовния сутрешен брифинг днес началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който уточни, че най-възрастният болен е на 77 г.

Трите деца са на възраст 4, 7 и 11 години. Те не са болни, нямат симптоми, а са контактни лица, дали положителни проби. 2 от децата са в болница, тъй като и родителите им са там, третото е изолирано вкъщи.

В 9 часа в парламента започна извънредно заседание, в което участва премиерът Бойко Борисов. Той представи пред депутатите какви са мотивите на правителството, което снощи реши спешно да поиска въвеждане на извънредно положение. То ще позволи затваряне на граници, ограничаване на влизането на чужденци от рискови държави, ще позволи на на МВР и армията да задържа избягали от карантината, да се налагат глоби до 5000 лева, да бъдат затворени училища, детски градини, университети. Искането бе подкрепено единодушно от всички 201 депутати, които участваха в заседанието.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов