Търновската библиотека със специално издание на "Царевград Търнов" от Любомир Владикин

Мисия

14-03-2020, 12:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Жестът е по случай обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България

В навечерието на празника на града - 22 март, Регионалната библиотека съвместно с ИК „Хермес“, подготвиха специално издание по случай обявяването на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. "Царевград Търнов" на Любомир Владикин е комплимент към жителите на вековния град.

"Виденията от „Царевград Търнов” се превръщат във вълшебен свят и способстват за разкриване приказността на старопрестолнината, към която авторът подхожда с почитание, особена мъдрост и неподправена любов. Владикин прави възможно читателят да бъде докоснат от тази любов, да я почувства толкова близка, че да съхрани в себе си чувството и спомена за миналото. Именно тя се превръща в разковничето за опазване на богатата историческа памет. Темата за любовта, вдъхновена от подвига и героизма към род и родина, доминира в творбата, провокира читателя да потърси своето място, да възбуди гражданското патриотично чувство – толкова потребно в днешния забързан ден.

По инициатива на българските законотворци от 44-тото Народно събрание честванията по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция бяха белязани с едно знаменателно събитие: Велико Търново бе единодушно приет и тържествено обявен за историческа и духовна столица на България." – казва заместник-директорът на Регионалната библиотека д-р Иван Александров

"Царевград Трънов", "Богоспасний Цариград", "Царица на градовете" – тъй са Те наричали старите летописци, когато Царевец е блестял от мрамор и позлата, а по назъбените кули святкали като мълнии копията на царските стражи.
Днес всичко е пустиня, и поклонникът едвам намира следите на миналото величие.

"Наистина втори след Константиноград" си бил някога Ти, но сега си само нашият Йерусалим.
Защото и тук, и там споменът е всичко: там – духът и разпятието на Спасителя, тук – величието и залезът на един народ.

Света обител на безсмъртни сенки,
Извор на гордост и самовяра за народа ни,
Престолен град на дедите, бъди благословен!
Любомир Владикин



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов