14 март е международен ден на реките

Животът

14-03-2020, 08:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативите за този ден започват от 1997 г. в Бразилия

Международният ден на реките (Day of Action for Rivers) – 14 март, се отбелязва за опазването на реките, водата и живота в тях. Инициативите за този ден започват от 1997 г. в Бразилия. Представители от над 20 страни се обединяват около идеята да посветят този ден на повишаване на информираността и намиране на по-добри решения за опазване на реките.

МОСВ съвместно с регионалните звена – басейновите дирекции, води политика за устойчиво и интегрирано управление на водите и опазване на свързаните с тях екосистеми. Основен инструмент за постигане на добро състояние на реките у нас са плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) и мерките в тях. Преди влизане в сила на плановете са постигнати целите за добро екологично състояние за 46% от повърхностните водни тела, а по отношение на химичното състояние – за 34% от тях. С прилагането на програмата от мерки в ПУРБ за периода 2016-2021 г. се цели до 90% от повърхностните води да бъдат в добро екологично състояние.

Министерството провежда последователна политика за намаляване на въздействията на човешката дейност и ограничаване на замърсяванията от нея. В България има 264 водноелектрически централи (ВЕЦ). Още в ранен етап 246 инвестиционни намерения за ВЕЦ са оценени като недопустими и затова не са реализирани. От влизане в сила на ПУРБ за 2016-2021 г. са отнети 20 разрешителни за водовземане. Издадени са 42 решения за отказ за продължаване срока на действие и/или изменение на разрешителни и 7 решения за прекратяване на действието на разрешителни. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов