Кметът Панов с разяснения и указания за противоепидемичните мерки във Велико Търново

Мисия

14-03-2020, 16:58

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Разрешава се на заведенията за обществено хранене да правят доставки на адрес

Кметът Даниел Панов даде разяснения и указания във връзка с противоепидемичните мерки, въведени с измененията в Заповед №РД-01-124/13.03.2020 на Министъра на здравеопазването. Те са следните:

Преустановяват се посещенията в дейността на увеселителни, питейни и игрални заведения и зали, дискотеки, барове, кафе-сладкарници, заведения за обществено хранене, търговски обекти от типа на моловете. В моловете се разрешава функционирането на банкови и застрахователни офиси, аптеки и хранителни магазини.

Разрешава се работата на магазини и складове за хранителни, битови, санитарни и строителни стоки, на аптеки и дрогерии.

Разрешава на заведенията за обществено хранене да правят доставки на адрес – при строго спазване на санитарните и хигиенни изисквания.

Разрешава се дейността на топлите точки и обектите на гише, без да се предлага обслужване на маси в ресторантската част. Необходимо е да се приложат най-високи мерки за хигиена и да се осигури социална дистанция.

Всички останали търговски обекти, които не са упоменати по-горе, могат да работят при досегашния си ред, като спазват най-стриктни мерки за хигиена и социална дистанция.

„Благодарен съм на всички, които спазват правилата и са създали ред и организация на работа, при която не се допуска струпване на хора. За изпълнението на мерките следят органите на МВР и Регионална здравна инспекция. Те имат правото незабавно да затварят всеки обект, където не се спазват хигиенно-санитарните изисквания или има струпване на хора“, коментира Панов.

Кметът на Велико Търново припомни, че е разрешен индивидуалният достъп до музейни експозиции на открито, при спазване на правила за социална дистанция и без екскурзоводски беседи.

Преустановяват се учебните занятия и всички извънкласни дейности както в училищата, така и в университетите, както и дейността на детските градини и детските ясли, на всякакви групови форми, свързани с деца и ученици.

Преустановява се провеждането на всички масови събития – спортни (включително тренировки), културни, развлекателни и научни, включително в кина, театри, музеи, изложбени зали, спортни и СПА-центрове, фитнес-зали и др. Същото се отнася за конференции, симпозиуми и др.

Остават в сила всички дезинфекционни мерки, които от началото на седмицата Община В. Търново прилага по улиците, обществените сгради и пространства, както и в градския транспорт.

Както бе съобщено от Министерство на здравеопазването, удължава се с шест месеца срокът за издаване на лични документи, за да се избегне струпване на хора.

Срокът за издаване на новите документи за газови уредби на автомобилите се удължава до края на месец май.

Валидността на протоколите, издавани за получаване на лекарства за хронични заболявания, се удължава на 12 месеца.

Срокът на валидност на решенията на ТЕЛК се удължава до края на май.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)