Затягат мерките: Само хранителни магазини, аптеки и бензиностанции ще работят

Животът

14-03-2020, 20:46

Снимка:

БТА

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Болните у нас вече са 41 души

Националният оперативен щаб предлага да работят само хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите, банките, застрахователите и държавните институции.

"Седя с цялата си отговорност пред вас и ще предложа на Министерски съвет да се приложат най-крутите мерки. Не бива, естествено, да се посяга към това, без което не можем. Това са аптеките и хранителните магазини. Моля ви, не ме питайте за фризьорския салон, защото това ще значи, че нищо не сте разбрали", заяви председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг, като допълни, че банките, застрахователите и държавните институции също ще продължат да работят.

"В нашата страна са регистрирани 41 случая на коронавирус. Само за последните часове бройката се увеличи на 10 за деня. Повече от 200 проби са изследвани за денонощието. На практика с 30% увеличихме броя на заболяванията за един ден. В Германия заболелите се увеличиха с 50%. Цяла Европа налага безпрецедентни мерки, въпреки ясното съзнание за икономическия ефект от тези мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и на света. И то една беззащитна част от населението – възрастните хора и хората със заболявания. Слава Богу, децата ни не са застрашени. Но сме чувствителни към нашите родители, нашите баби и дядвоци, каоти всички възрастни хора", каза още проф. Мутафчийски.
"Мерките до тук не дават задоволителен резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Може би това е добре, че нашата нация има кураж, но не бива в никакъв случай да бъдем лекомислени. Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост досега в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нас самите, нашите близки, нашите възрастни родители, нашите приятели и нашите колеги", заяви Мутафчийски.

"След обявяването на мерките се измести фокусът на вниманието. Това показва, че не сме узрели още и не знаем какво ни предстои. Предстоят ни времена на изпитания, които не са само икономически. Ще се загубят човешки животи и то на тези, които най-много обичаме. Тези, които са ни отгледали и са ни гледали как израстваме пред очите. Тези, които се гордеят с нашите успехи. Ние не бива да ги разочаравоме в нашето безхаберие", посъветва той.

"Получавам обаждания какво ще стане с фитнес залата, с павилиона за банички. Опитайте се да спасите вашите възрастни родители, вашите баби и дядовци. Вашето магазинче ще оцелее. Фокусът на мерките, които се взимат е, че трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата, да може и здравната ни система да оцелее. Да поеме всички нуждаещи се. Да не се налага да решаваме кой ще живее и кой ще умре. Да не правим тежките избори кой ще ни лекува. Гледах покъртителни снимки от болниците в Италия и Китай, където колегите се намират на края на силите си, къдет осе разбояляват, където умират, грижейки се за своите пациенти и със сигурност не си задават въпроса дали фризьорският салон работи", завърши емоционално ген. Мутафчийски.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)