Отлагат с месец пробното преброяване заради коронавируса

Животът

15-03-2020, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От 20 април хората от цялата страна ще могат да се преброят пробно по електронен път

Изместват пробното преброяване през април. Решението е било взето на неприсъствено заседание на Централната комисия по преброяването.

Изместването му с месец по-късно се дължи на епидемиологичната обстановка в страната и мерките, препоръчани от кризисния щаб.

От 20 април хората от цялата страна ще могат да се преброят пробно по електронен път на www.census2021.bg. Тестването на системата от възможно най-голям брой потребители ще помогне на Националния статистически институт за провеждането на същинското преброяване през януари 2021 година.

От НСИ поясняват, че всички преброители и контрольори, които са подали документи за участие в пробното преброяване досега, ще бъдат поканени да се включат, без да кандидатстват повторно. Обучението им ще се проведе непосредствено преди пробното преброяване, когато ще получат и анкетните карти.

От Института уверяват, че отлагането на пробното преброяване не нарушава цялостната подготовка за същинското преброяване догодина. Всички останали дейности вървят по график, включително и предварителният пробен обход, който вече се провежда в посочените общини.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)