Даниел Панов с обръщение към кметовете у нас: Засилете контрола!

Мисия

15-03-2020, 08:03

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Великотърновският кмет е председател на УС на НСОРБ

Уважаеми колеги,
Събитията в страната от последните дни демонстрираха високото чувство на отговорност на всички кметове и солидния организационен капацитет, изграден на местно ниво.
Във всички общини са въведени ограниченията, обявени от Националния кризисен щаб към Министерския съвет, своевременно се прилагат и разпорежданията на централните институции. Много от общините предприеха и допълнителни индивидуални мерки, насочени към компенсиране на ограниченията за уязвимите социални групи, възрастните хора, децата.
Въпреки немалкото проблеми в болничните заведения, лекарите и медицинските специалисти, служителите и помощния персонал всеотдайно продължават да изпълняват своя човешки и професионален дълг, за което заслужават дълбоко уважение и подкрепа.
За съжаление, развитието през последните десетилетия е позволило на консуматорския дух да надделее над традиционните човешки ценности. Въпреки разпоредените мерки за ограничаване разпространението на коронавируса и приетите строги санкции, нарушенията не са рядкост.
От името на УС на НСОРБ се обръщам към всички кметове на общини да засилят в рамките на своите правомощия контрола по прилагането на извънредните мерки. Всяко ограничение е болезнено за бизнеса, но нямаме право да останем добри, когато трябва да бъдем отговорни. Рискът днес може да се окаже безразсъдство. Имам категоричното уверение на министър-председателя, че навсякъде в страната е създадена организация за оптимално съдействие от контролните органи и органите на реда. Местните власти могат да разчитат на професионалната подкрепа и на структурите на прокуратурата.
Екипът на НСОРБ, който продължава своята работа при спазване на специфичните изисквания за намаляване на риска, има готовност да съдейства в случаи на необходимост от тълкуване или допълнителни указания, свързани с наложените извънредни мерки. Колегите поддържат оперативен контакт с отговорните институции и при възникване на казуси не се колебайте да потърсите помощ.
В публичното пространство се появяват недобронамерени коментари относно законосъобразността на наложените ограничения, мними експерти се опитват да поставят под съмнение необходимостта от прилагане на мерките в цялата им строгост. НСОРБ няма да позволи да бъде поставяна под съмнение почтеността и обективната преценка на нито един законно избран български кмет.
За първи път в демократичната си история страната ни е изправена пред подобно изпитание. Нашата отговорност днес е по-висока от всеки друг път. Не позволявайте на съмнението да Ви разколебае, когато постъпвате по съвест.
Готов съм да помогна на всеки от своите 264 колеги и не се съмнявам, че мога да разчитам на всеки от Вас.


Даниел Панов
Председател на УС на НСОРБ
Кмет на община Велико Търново



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов