1 000 лв. допълнително на месец ще получи всяко медицинско лице, което е на първа линия в борбата с коронавируса

Животът

15-03-2020, 12:27

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президент и премиер призоваха българите за отговорност

„България и светът минават през тежки изпитания. Епидемията ще подложи на изпитание здравната и социалната ни система. Нека изразим своите уважение и подкрепа към българските лекари и сестри, на чийто гръб лежи нашето оцеляване и спокойствие. 30 години българите се спасяват поединично. Но тази пандемия напомня, че е време да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност. Никой не може да спаси себе си, ако не разчита на отговорното поведение на другите.“ – така започна официалното си изявление днес президентът Румен Радев след срещата с премиера и кризисния щаб за справянето с коронавируса.

„Строгите мерки ще са от полза само, ако всеки осъзнае мястото и участието си в борбата с корона вируса. Да не се поддаваме на паника. Институциите работят във форсмажор и трябва да разбираме усилията им, както и да спазваме стриктно мерките. Те са животоспасяващи.

Правителството следва да предложи механизми за помощ на най-уязвимите групи от населението. А младите трябва да помогнат на старите. Тази криза е възможност да излезем по-силни и единни като народ. Ключът е в отговорността и уважението към човешкия живот.“ – допълни Румен Радев.

По 1000 лв. на месец допълнително ще даде държавата на всяко медицинско лице, което е на първа линия в борбата с болестта, съобщи премиерът Бойко Борисов. Това важи както за лекари и сестри, така и за санитари и лаборанти. „Много внимателно трябва да следим за резервите в държавата. На първо място трябва да се мисли за пенсиите, за заплатите на лекари, полицаи. От криза не се излиза по-богат. Пресмятаме всеки лев за дълъг период от време. Парите в държавата идват от данъци. Сами разбирате, че когато те не се плащат, няма как да се пълни и хазната.“ – подчерта Борисов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)