Държавата поема 60% от възнагражденията на засегнатите от извънредното положение работещи

Животът

15-03-2020, 17:17

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Не се предвижда банкова ваканция и мораториум върху битовите сметки

Кабинетът излезе със спешни мерки в подкрепа на бизнеса и трудовата заетост, пряко засегнати от кризата с коронавируса и затварянето на работни обекти. Държавата подава ръка на работодателите, които ще съкращават работници заради невъзможност да работят. За едномесечен период бюджетът ще поеме заплатите в размер на 60%,за да не останат хората без работа.

„Чуват се много гласове от страна на представители на бизнеса за възможните мерки от страна на правителството за смекчаване на влиянето на кризата. Най-засегнати са търговските обекти, ресторантите, дискотеките и баровете. Ще предложим няколко бързи мерки в контекста на едномесечния срок на извънредно положение. Те биха могли да смекчат натиска върху засегнатите бизнеси. Това, което искам да предложа, е тези, които са засегнати и имат намерение да съкращават служители - да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта. С Българската банка за развитие ще предложим мерки за осигуряване на ликвидна подкрепа. Нека обобщим – ликвидна подкрепа през Българската банка за развитие и даване на възможност на засегнатите да кандидатстват за субсидиране на 60% от възнагражденията на техните служители за период от 1 месец". Това стана ясно на извънреден брифинг в Министерски съвет, на който присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, финансовият министър Владислав Горанов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, както и министърът на икономиката Емил Караниколов. Те обявиха социално-икономическите мерки, които се предвиждат заради извънредното положение в страната.

Не се предвижда банкова ваканция и мораториум върху битовите сметки, но се спират висящите дела без наказателните, както и публичната продан от съдия-изпълнители.

„Ще предложим две краткосрочни мерки – удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Предлагаме този срок да бъде удължен до средата на годината – 30 юни. Ще предложим и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на място", каза още Горанов. 

„В сектор правосъдие ще предложим да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства, освен тези по наказателните такива. Да се прекратят всички обявени процедури по публична продан. Ограничават се нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки. Нотариалната камара осигурява дежурен нотариус за съответния район. В затворите са забранени всички посещения”. Обясни ситуацията в правосъдието ресорният министър Данаил Кирилов.

Властта обяви още, че се създава логистично-координационен център към Националния оперативен щаб, а негов ръководител ще бъде комисар Николов.

„Премиерът Борисов анонсира още на обяд мерки по отношение на медицинския персонал. Те ще бъдат за осъществени по съществуващите оперативни програми. Така националният бюджет ще бъде с по-малко натоварване. По сектори са взети мерки, които ще гарантират социалното дистанциране и по-малко рискове от предаване на заразата. Ще се създаде логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Негов ръководител ще бъде комисар Николов”, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

„Основната задача ще бъде да се подпомогнат усилията по поръчване, получаване и разпределение на необходимите нужди. Ще стане по-видима дейността на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Утре ще разпределим първите задачи. Ще систематизираме дейността“, каза комисар Николов.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви, че по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат заделени 20 млн. лева, които ще бъдат изразходвани приоритетно за допълнително възнаграждение на персонала на първа линия в лечебните заведения – лекари, медицински сестри, санитари, служители на регионалните здравни инспекции и служители на центрове за спешна медицинска помощ. Допълнителното възнаграждение ще бъде в размер на по 1000 лева месечно. Средствата по оперативната програма ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, транспорт. Ще бъдат създадени и мерки за преодоляване на стреса на служителите.

По отношение на сухопътния транспорт ще се гарантира спокойното и свободното преминаване на стоки. Група от тежки превозни средства ще бъдат групирани и конвоирани. Целта е за определен период от време да напуснат страната. Трябва да се осигурят доставките на стоки за България и свободното преминаване на транзитния трафик.

По отношение на въздушния транспорт се въвежда ограничение от 24.00 часа във вторник за полети от Италия и Испания. След този период има организация с „България Ер“ да се осигурят полети - при необходимост, до Италия и до Испания, за да могат наши сънародници да се приберат.

„България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места. Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен”, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

В БДЖ не се планира редуцирането на влакове.

С превозвачите и с кметовете ще се направи преценка за транспортната схема на автобусния състав и да се редуцират линии, ако се налага.
В Министерството на икономиката е имало среща с представители на големите вериги за храни. Потвърден е спад на натиска върху магазините.
Министър Емил Караниколов увери, че стоките са налични и в складовете. 
„Храна и стоки от първа необходимост в страната ни има налични“, подчерта той.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)