Разсрочват сметките за ток, водата ще е на самоотчет - velikotarnovo.utre.bg

Разсрочват сметките за ток, водата ще е на самоотчет

16 март 2020, 17:13 | Мария Христова
  • Снимка:
    velikotarnovo.utre

Електричеството на потребителите е гарантирано

Потребителите на електроенергия могат да разсрочат плащането на сметките си с допълнителни десет дни. Това стана ясно по време на брифинг в Министерския съвет след среща на енергийния министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР и трите електроразпределителни дружества в страната. 
"В момента в общите условия на електроразпределителните дружества е записан 10-дневен срок за окончателно издължаване след датата за плащане.Този срок сега ще бъде удвоен. При необходимост срокът може да бъде удължен.“, заяви Петкова.
Енергийният министър Теменужка Петкова обясни още, че електричеството на потребителите е гарантирано. Тя коментира и появилите се предложения да бъде наложен мораториум върху плащането на сметки за електричество.
„Всяко едно неплащане на сметка в тази ситуация, би било фатално.Това е доста опасно и рисково. Така на потребителите ще се съберат по една, две и три сметки. Това, че ситуацията е извънредна не значи, че трябва да спрем да си плащаме сметките. Двойно е удължен срокът за разсрочване на сметките.“, повтори тя.
Потребителите ще си правят самоотчет на водомерите и ще го изпращат на ВиК операторите по имейл или по телефон в рамките на извънредното положение до 29 март. Ако не направят това операторът ще може да им начислява суми на база на минал период, каза от своя страна регионалният министър Петя Аврамова. Потребителите могат да намерят информация на интернет страниците на ВиК операторите.
Аврамова призова гражданите да използват електронен подпис или банково плащане, а в помещенията с касите няма да се допуска струпване на хора.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета