Напусна ни Почетният гражданин на Горна Оряховица – Петко Николов

Мисия

17-03-2020, 14:01

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От Общината изказват своите съболезнования

На 16 март ни напусна Петко Николов – най-възрастният действащ хореограф в област Велико Търново. Човекът с голямо сърце, което биеше за децата и за българския фолклор има над 60 години творческа дейност.
Петко Николов е роден на 29 август 1936 година в с. Горски горен Тръмбеш.
Носител е на орден „Св. св. Кирил и Методий” ІІ-ра степен. 25 години е художествен ръководител на танцов състав в с. Виноград, община Стражица и 8 години в ОУ „Иван Вазов” Горна Оряховица. Преди 30 години създава Детски танцов състав при НЧ „Пробуда – 1904” в горнооряховския кв. „Калтинец”. Съставът е участник в много фестивали и конкурси, национални събори – Копривщица, Рожен, Старопланински събор „Балкан фолк” – Велико Търново, Петропавловски събор и др. През своя творчески път Петко Николов е обучил над 1000 деца. Негови възпитаници продължават творческия си път в Национално училище за танцово изкуство – София, Музикална танцова академия – Пловдив. През годините Петко Николов е издирил и съхранил фолклорни песни, танци и обичаи от Северна България и желанието му е да ги дари на Исторически музей – Горна Оряховица.
През 2016 г. по повод 80-та му годишнина и 60-годишната му творческа дейност, Петко Николов бе удостоен с Почетен плакет от кмета на Общината инж. Добромир Добрев.
През 2017 г. Петко Николов бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Община Горна Оряховица“.
„Поклон и пред родителите на децата от Механотехникума, от СУ „Георги Измирлиев”, от ОУ „Иван Вазов”, от училището и читалището в Драганово, на децата от кв. „Калтинец“, Камен и Виноград, които продължават да пазят българския фолклор. Желая напредък на нашата Горнооряховска община”, каза при получаването на отличието Петко Николов.
За своето изкуство Петко Николов казва: „Най-добре ще разберем що е българско, като видим на живо изворните варианти на народните песни и танци. Именно в тях е същината на фолклора. За народните танци, той казва: „Много красиви, вълнуващи са те, изпълнявани от нашите малки танцьори – от леки детски, игриви, закачливи до по сложни, с по-голямо вътрешно чувство и плам…“
 
Поклон пред паметта на Петко Николов! Нека е светъл пътят му към вечността!
 
Община Горна Оряховица изказва най-сърдечни съболезнования на семейството, близките и приятелите на Петко Николов!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов