Приеха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение

Животът

18-03-2020, 16:18

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Окончателно текстовете ще се гладуват в петък

Депутатите одобриха на първо четене Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на парламента от 13 март. Ограниченията целят предпазване на населението и преодоляване на последиците от заразата с COVID-19, а в пленарна зала поучиха подкрепата на 129 народни представители, 70 гласуваха с въздържал се.
Така у нас остават затворени за посещение всички търговски обекти, с изключение на хранителните магазини и аптеките. На ресторантите и заведенията за бързо хранене се разрешават обаче доставки на адрес при строго спазване на хигиенните изисквания. Остават спрени учебни занимания и извънкласни занятия в училища и университе, както и посещенията на децата в детски градини и ясли. Провеждането на масови мероприятия също остават забранени до второ нареждане.
Всички български граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително трябва да сключат медицински застраховки.
По време на дебатите от ГЕРБ предложиха между двете четения на законопроекта да отпадне предвиденото наказание за медицинските специалисти, ако те откажат помощ на пациент по време на епидемията с коронавирус.
В приетите днес текстове е записано още, че до края на извънредното положение не може да се налага запор на банкови сметки, заплати и пенсии.
Предложенията за корекция в мерките депутатите ще могат да правят до 18.00 часа днес, а окончателният вариант на текстовете ще бъде гласуван в петък.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов