Днес е Международният ден на щастието

Животът

20-03-2020, 07:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

20 март е и Световен ден на врабчето

Международният ден на щастието се отбелязва на 20 март съгласно резолюция 66/281 на Общото събрание на ООН от 28 юни 2012 г., в която е декларирано, че стремежът към щастие и благополучие е фундаментална цел на човечеството. Според документа щастието трябва да бъде цел на държавната политика и да стане компонент на по-комплексен, справедлив и балансиран подход към икономически растеж, който да допринася за устойчиво развитие, изкореняване на нищетата и осигуряване на щастие. ООН призовава всички държави, международни и регионални организации, както и гражданското общество да отбелязват Международния ден на щастието.

Световният ден на разказвачите или по – познат като Международен ден на приказката, също е днес. Тази традиция започва през 1991 г. в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония. През 2005 в него вече участват 25 страни, а три години по-късно, през 2008 г., 3000 деца посрещат разказвачи в класните си стаи. Целта на този празник е да ни припомни за гласът на разказвача, който ние чуваме дори, когато четем наум. И през целия дълъг път, който книгата е изминала за хиляди години, от ръкописа, печатната книга до електронното издание, този глас си остава непроменен.

Международният ден на франкофонията пък е празник не само на френския език и култура, но и празник на ценностите мир, демокрация, права на човека, толерантност, солидарност, езиково и културно разнообразие. Отбелязва се в 70 страни по света – в 56-те държави, членуващи в Международната организация на Франкофонията и в 14-те страни наблюдателки. България се присъединява като пълноправен член към Франкофонската общност през 1993 г. по време на V-та франкофонска среща на върха на остров Мавриций. Цялостната франкофонска дейност у нас се координира на един първи етап от Министерството на културата, а в последствие от 1995 г. насам от МВнР в качеството му на Национален координатор по Франкофония.

Днес е и Световният ден на врабчето, който има за цел да привлече вниманието върху тази добре позната и близка на хората птица, с която съжителстваме повече от 10 000 години. Идеята за събитието е на Дружеството „Природа завинаги“ в Индия, а самото събитие е чествано за първи път през 2010 г. В България се срещат 5 вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното врабче, испанското врабче и италианското врабче, за което все още не се знае със сигурност дали е подвид или хибрид между домашното и испанското. Освен на интересните факти за вида, този ден акцентира и на тревожните тенденции, свързани с намаляването на популациите на врабчето по целия свят.

Затова днес бъдете щастливи, разкажете на децата си приказка, пренесете се мислено до Айфеловата кула в Париж, нахранете врабчетата около вас и не забравяйте, че всички ние живеем на Земята и трябва да я пазим.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)