Камбаните на Царевец от утре ще бият 33 пъти в 12 ч. до края на извънредното положение

Мисия

21-03-2020, 16:16

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Главният секретар на МВР: От вторник няма да има компромиси на КПП-та

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов, директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов и кметът инж. Даниел Панов днес инспектираха едно от изградените КПП-та на изхода на старата столица в посока София при Леденик.

„Важното е на първо време да се спазват всички указания на местната власт, здравните власти и полицията. Хората масово се движат навън – не е това смисълът. Ако не се спазват мерките, имаме готовност и за по-рестриктивни. Може да се забрани изобщо излизането от вкъщи, виждате какво става в развитите държави със силни икономики.“ – каза на импровизиран брифинг Ивайло Иванов. Той подчерта, че никой не може да иска пари за попълването на декларации от работодатели, каквито сигнали има от някои краища на страната. „На всички КПП-та има полицейски служители – мислещи и разбиращи, те не са машини, преценяват на място ситуацията. Декларациите ще бъдат унифицирани и одобрени и навреме ще стигнат до местните власти.“ – увери главният секретар на МВР и допълни : „Има вече доста образувани досъдебни производства, на едно КПП днес е хванат карантинират в другия край на страната да се разхожда свободно. Длъжни сме да се справим с ресурса, с който МВР разполага, но ние не сме имунизирани – вече има колеги под карантина, основно такива, които са си дошли от задачи от чужбина.“

На всички обекти по програмата за саниране, фирмата трябва да преустанови работа, а договорът ще бъде удължен със този срок, за който е бил престоя. Работниците не трябва да имат пряк контакт с живущите, каза от своя страна инж. Даниел Панов, който е и председател на Управителния съвет на НСОРБ. „От понеделник все в контакт със всеки един кмет от 264-те общини. Контактувам със всеки един министър и Националния щаб. Утре е празникът на Велико Търново, знаете, че всички мероприятия са отменени. Камбаните на Царевец ще бият 33 пъти в 12 часа утре и ще е така всеки ден до края на извънредното положение. Това решение го взехме заедно с Великотърновската Митрополия, за да няма струпване в храмовете.“ – съобщи кметът на община Велико Търново.

От днес всички кметства работят и издават служебни бележки за настоящ адрес. Проблемите са различни, но се решават на място, каза кметът. Само днес в колцентъра, който община Велико Търново създаде в помощ на болни и самотно живеещи хора, са приети и направени 12 разноса по домовете на хранителни продукти, лекарства, изпълняване на рецепти, дори батерии за слухови апарати. Обаждат се за помощ и карантинирани, допълни кметът.

7 КПП-та са изградени на територията на град Велико Търново.  На тях се спират абсолютно всички автомобили и се пропускат тези, които имат настоящ и постоянен адрес, съобщи старши комисар Димитър Машов. „Проявяваме разбиране към тези, които трябва да занесат на близките си лекарства и храни, както и към тези, които се прибират днес към домовете си. От вторник мерките ще бъдат затегнати. Имаме доста случаи, когато решават да дойдат в града на разходка – такива ги връщаме. Апелирам към гражданите да стоят по домовете си и да пазят живота на близки и роднини.“ – каза Машов.

Днес колите и към и извън Търново не спираха. Полицаите обясняваха на шофьорите какви са мерките и какво да предприемат до вторник. Напрежение нямаше. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов