Бухал снесе четири яйца в спасената белореченска топола - velikotarnovo.utre.bg

Бухал снесе четири яйца в спасената белореченска топола

22 март 2020, 13:00 | Мария Христова
  • Снимка:
    община Сухиндол

  • Снимка:
    община Сухиндол

Повече от три часа английският арборист Антъни Крофт премахва изгнили клони

Успешно завърши акцията за спасяване на над 100-годишната топола в сухиндолското село Бяла река. Повече от три часа английският арборист Антъни Крофт премахваше изгнили клони.   47-годишният специалист по поддръжка на дърветата използва специално оборудване, за да спаси вековната топола. Мъжът живее в село Красно градище и беше ангажиран от кмета на Община Сухиндол инж. Пламен Чернев за специалната задача.

Премахването на клоните се осъществи под наблюдението на експерти от Община Сухиндол, а за безопасното протичане на акцията улицата беше забранена за пешеходци и автомобили. Изненада за всички беше наличието на бухал в дървото, който е избрал 100-годишната топола, за да снесе четири яйца. Находката зарадва много всички жители на Бяла река, които от години твърдят, че селото ще остане живо докато съществува и тополата.

При рязането хралупата на бухала беше изцяло запазена, а дървото от днес има още по-голям шанс да продължи вековното си съществуване, заедно с новите си обитатели.  Тежките клони, които заплашваха да пречупят ствола на кавака, както го наричат в селото, вече са премахнати.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета