Земеделските стопани могат да се регистрират електронно в системата за еднодневни договори

Животът

22-03-2020, 15:00

Снимка:

МТСП

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Наетите не губят социалните си и осигурителни права

Земеделските стопани ще могат да се регистрират в системата за еднодневни трудови договори по електронната поща като изпратят необходимите документи на съответната дирекция „Инспекция по труда“. Новата онлайн услуга се въвежда във връзка с извънредната ситуация в страната. Тя ще облекчи новите земеделски стопани и тези, които ще обработват нови култури, които към момента не са включени в системата на Инспекцията по труда. 

Земеделските стопани, които фигурират в системата с актуални култури от 2019 г. и нямат промяна във вида на обработваните култури, могат да продължат да използват системата както досега. 

Земеделските стопани, за които се налага въвеждането на нови данни трябва да изпратят по електронната поща на съответната дирекция „Инспекция по труда“ писмо, получено по електронна поща от съответната служба „Земеделие“ – общинска или областна, извършила регистрацията. От писмото следва да е ясно, че службата потвърждава регистрацията, както и да има информация за датата, на която тя е извършена. Земеделският стопанин следва да предостави на дирекция „Инспекция по труда“ и данни за културите, които ще обработва и за които е поискана регистрация и информация за декарите обработваема площ по култури, за които е поискана регистрацията. Коректността на предоставените от земеделските стопани данни ще бъде установена по служебен път. 

Главна инспекция по труда обръща внимание, че наетите по силата на еднодневен договор не губят социалните си и осигурителни права. Те могат да работят в селското стопанство и едновременно с това да получават обезщетения за безработица и социални помощи.  

Указания за начина за използване на системата за еднодневните трудови договори са публикувани в интернет страницата на Инспекцията по труда на следния линк: http://www.gli.government.bg/page.php?c=82 .

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов