С 8 респиратора разполага МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”

Животът

24-03-2020, 14:29

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Детето, чиито родители взривиха социалните мрежи, няма нито една ваксина

Стабилизирано е състоянието на 4-годишното момиченце с двустранна пневмония, което се лекува в областната болница във Велико Търново и чиито родители вчера взривиха социалната мрежа със съмненията си, че дъщеря им може да е болна от COVID-19. Оказва се, обаче, че детето не е със вирусно, а с бактериално заболяване, уточниха на нарочен брифинг днес д-р Галина Гарева и директорът на областната болница д-р Стефан Филев. Д-р Галева подчерта, че от тази сутрин детето вече е по-добре, няма висока температура. Оказа се обаче, че 4-годишното момиченце не е било ваксинирано по задължителния имунизационен календар, посочи изпълнителният директор на болницата д-р Стефан Филев. „Майката е антиваксър и е искала детето да преболедува и да се пребори само с инфекциите. Ясно е, че неваксинирани деца прекарват по-тежко тези заболявания.” – допълни д-р Филев. Рентгенова снимка на белите дробове на детето е изпратена в гръдна хирургия в болница „Пирогов“ за консулт. Късно тази вечер или утре се очаква да са готови резултатите от пробата за коронавирус на момиченцето. Докато родителите на детето, обаче, са правили гневни постове в социалните мрежи, шест деца са напуснали Педиатричното отделение на търновската болница неизлекувани. В момента в него се лекуват пет деца, отделението не е под карантина.

МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” е получила от Националния оперативен щаб медикаменти на хининова основа, заяви д-р Филев. „Имаме количество за четири пациенти в тежко състояние – подчертавам тежко, защото тези препарати се дават само на такива пациенти. Болницата разполага с 8 респиратора, спечелихме поръчка за доставка на още три, но предвид обстановката няма как да бъдат натоварени и доставени от Сингапур.” – подчерта д-р Стефан Филев.

Великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов” има разработен план, одобрен от РЗИ, който ще бъде приложен при по-лошия вариант на развитие на разпространението на коронавируса. Това съобщи директорът на болничното заведение д-р Стефан Филев. За болните от вируса ще бъдат отделени помещенията на Първа и Втора хирургия, където ще се настаняват средно тежки случаи и пациенти за наблюдение. Хирурзите ще бъдат преместени в Стара болница във отделението по Физиотерапия, което пък не приема пациенти по заповед на министъра на здравеопазването.

Младият лекар с Covid-19, който се лекува в търновската болница, е в стабилно състояние. Той е с двустранна бронхопневмония, но няма нужда от кислородно лечение, каза още д-р Филев.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов