Ще има великденски добавки за пенсионерите, 4,5 млрд. лв. се отделят за социално подпомагане

Животът

24-03-2020, 17:37

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Половин милиард лева допълнително дава правителството за МЗ, МО и МВР

Половин милиард лева допълнително дава правителството за структурите на МЗ, МО и МВР. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след заседание на Министерския съвет днес. 4,5 млрд. лв. ще се заделят за бизнеса и социални плащания, от които 200 млн. лв. ще са за потребителски кредити до 1 500 лв. на лица, които са в принудителни неплатени отпуски заради въведеното извънредно положение. Отлага се плащане на данъци до 30 юни, което за хазната е над 600 млн. лв. отражение. 50 млн. лв. ще даде правителството за великденски добавки на пенсионерите с ниски пенсии. Така ще се спази традицията по Коледа и Великден най-уязвимите да от тях да получат по 40 лв. допълнително.

"Когато дойде време да плащаме от бюджета, ние плащаме за 360 болници и някой доктор да каже, че капацитет на болници е изчерпан, това е меко казано несериозно. Защо се създава такава паника?  Всяка болница. ако някоя се чувства претоварена с 10 или 15 пациента, защото досега са около 30, сега като почнем да плащаме заплатите по 1000 лв. отгоре, да не стане, че са малко. Ние като нация трябва да сме като юмрук свити, иначе няма как да се успее", каза още премиерът.

„Ако трябва, и дълг ще се вземе, но не виждам на този етап защо да задължаваме младото поколение. Месец-два ще издържим. Трябва да се стегнем, да запазим живота на възрастните хора и да останем тъничката артерия, по която тече икономиката. Всеки, който работи в този момент, е герой – благодарение на неговия труд икономиката върви. Чуваме всяка едно мнение на бранша, гледаме да запазим всяко цехче и фирма.“ – допълни Борисов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов