Сдружението на джипитата е против генеричното заместване

Животът

25-03-2020, 12:37

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всеки един специалист да изпълнява дейности, свързани с професионалната си компетентност, гласи позицията

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се обяви против тиражирането на възможността за корекция на назначената от лекар терапия от страна на фармацевта (т.нар. генерично заместване).
Всеки един специалист трябва да изпълнява дейности, свързани с професионалната си компетентност, гласи позицията на сдружението.

Лекарите – да диагностицират и лекуват чрез определяне на терапията, а фармацевтите – да изпълняват предписаното лечение, така както е зададено от лекуващия лекар. Възможността за генерично заместване съществува, при условие, че е изрично посочена от назначилия лечението лекар, който по закон носи цялата отговорност за последствията от проведеното лечение.
"Общопрактикуващият лекар познава изцяло конкретния пациент от години в био-психо-социален аспект: анамнеза на живота, настояща клинична картина, алергични прояви, съпътстващи заболявания и терапия, съответните лекарствени взаимодействия и противопоказания, социална среда и навици, финансов статус и нагласи за придържане към една или друга терапия и други", посочват още в становището си.
В същото време единствено общопрактикуващият лекар може да проследи и познава ефекта от предхождащо лечение - липса или незадоволителен ефект от един или друг медикамент, активната му субстанция или помощни вещества, специфични за всяка търговска форма, отношението на пациента към медикамента, което до голяма степен определя и степента на сътрудничество от негова страна.
"Не трябва да пренебрегваме и възможността за създаване на корупционни практики, която би била насърчена от въвеждането на опция за генерично заместване без съгласието на назначилия терапията лекар. Има т.нар. интегрални схеми (хоризонтални и вертикални), които са особено удобни за собственици, които притежават цялата верига – производство-разпространение-продажба. Има и такива, които я притежават частично, от второто ниво до аптеката, включително", призовават още от сдружението.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов