С 16,65% поевтиняват парното и топлата вода във Велико Търново

Животът

26-03-2020, 18:21

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Новите цени ще са в сила от 1 април

КЕВР днес проведе открито заседание за обсъждане на доклад на работната група за изменение на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа, във връзка с изменение на цените на природния газ от 01.04.2020 г. На заседанието е решено във Велико Търново потребителите да заплащат с 16,65% по-ниска цена на топлинните услуги.

Намалението на цената на природния газ от 1.04.2020 г. ще се отрази и на преференциалните цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. След извършените изчисления регулаторът предвижда средното й намаление за тези дружества от сектор „Топлоенергетика“ да бъде в размер на 26,39%.  

Комисията проведе открито заседание и обществено обсъждане и по доклад на работната група и по проект за решение за изменение на цените на електрическата енергия във връзка с изменение на цените на природния газ от 1.04.2020 г. След извършения анализ в доклада се предлага цените на електрическата енергия да останат без промяна.

Омбудсманът Диана Ковачева, която участва в заседанието дистанционно, се обяви за намаляване на цената на електрическата енергия поради по-ниската цена на природния газ от 1 април. Тя настоя и за незабавно отчитане на изменението на цената на природния газ със задна дата - от август 2019 г. досега, така че всички потребители да получат намаление на сметките си. В отговор от страна на  работната група беше изтъкнато, че актовете на КЕВР имат действие занапред и за произнасяне на регулатора за цени със задна дата са необходими законови промени. Категорично беше потвърдено, че регулаторът ще компенсира потребителите за надплатените от тях суми за топлинна енергия в минали периоди.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов