Свищовски ученици участваха в международен майсторски клас на ЦЕРН

Мисия

28-03-2020, 12:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG

СУ „Николай Катранов“ бе домакин на Международен майсторски клас на Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН.
Поради обявеното извънредно положение заради епидемичното разпространение на COVID-19 в страната и в световен мащаб, събитието се проведе изцяло онлайн и в него участваха ученици на възраст от VII до XII клас, с ръководител старши учител по физика и астрономия Елена Илиева. Специален гост-участник в Майсторския клас бе и старши експерт по природни науки и екология от Регионалното управление на образованието във Велико Търново Бонка Долчинкова.
Събитието се организира съвместно с ЦЕРН от Физическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ и с подкрепата на проект OSOS (Отворени училища за отворено общество) по Европейска програма „Horizon 2020“ за научни изследвания и иновации.
Международният майсторски клас на ЦЕРН се организира всяка година в рамките на International Particle Physics Outreach Group IPPOG. Това е ден за научни изследвания на учениците. Участвайки в събитието, учениците заедно в рамките на два дни имат възможност да преживеят как и какво изследват физиците на елементарните частици.
В майсторския клас на ЦЕРН в България тази година учениците извършваха измервания по данни на експеримента CMS.
След уводните лекции на доц. д-р  Пламен Яйджиев и гл. ас. д-р Румяна Хаджийска по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците правиха сами оценка на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева.
В края на втория ден получените резултати бяха обсъдени и представени от учениците Любомира Димитрова XII А клас и Константин Тодоров VII В клас, които участваха във видеоконференция с учени от ЦЕРН, като в едно истинско научно сътрудничество.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)