Общините ще разработват планове за интегрирано развитие със срок на действие 7 години

Мисия

29-03-2020, 15:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

МРРБ актуализира методическите указания за разработване на стратегически документи

Министерството на регионалното развитие и благоустройството актуализира Методическите указания за разработване на стратегически документи за регионално и пространствено развитие на регионално и общинско ниво за периода 2021-2027 г. Измененията са съгласно Закона за регионалното развитие, чрез който се извърши оптимизация на броя действащи стратегически документи за регионално развитие.

Въвежда се изискването общините да разработват планове за интегрирано развитие на община, които заменят досегашните общински планове за развитие и интегрирани планове за градско и регионално развитие за периода 2021-2027 г. Плановете, със срок на действие 7 години, трябва да бъдат съобразени с нормативните документи, свързани с местното самоуправление, териториалното устройство, опазването на околната среда, кадастъра и имотния регистър за територията на общината и да са в съответствие с целите на кохезионната политика на ЕС за периода 2021-2027 г. - „Европа по-близо до гражданите чрез насърчаване на устойчивото и интегрирано развитие на градските, селските и крайбрежните райони и на местните инициативи“. В тях също ще се определят средносрочните цели и приоритети за устойчиво развитие на общината и връзките ѝ с други общини. Те ще осигуряват пространствена, времева и фактическа координация и интеграция на различни политики и планови ресурси за постигане на дефинираните цели за трайно подобряване на икономическото, социалното и екологичното състояние на общинската територия.

Досегашните регионални схеми за пространствено развитие на районите от Ниво 2 се заменят от интегрирани териториални стратегии за развитие. Срокът им на действие е 7 години, като предвижданията за националните мрежи и съоръжения на транспортната и инженерно-техническата инфраструктура ще са с период до 30 години. С тях ще се определят средносрочните цели, приоритети и перспективи за развитие на територията на съответния район за планиране в съответствие с предвижданията на Националната концепция за регионално и пространствено развитие и другите секторни и хоризонтални политики, както и връзките с други райони. Интегрираните териториални стратегии ще координират и предвижданията на секторните стратегии и документи на регионално равнище в областта на икономическото развитие, здравеопазването, образованието, науката, социалните услуги, транспорта, водния сектор, енергетиката, широколентовите комуникации, туризма и околната среда и ще отчитат регионалните им специфики и териториалните им измерения.

Тези стратегии задължително трябва да съдържат индикативен списък на важни за района проектни идеи с индикативни бюджети и оптимален график на изпълнение. Те ще се разработват в тясно сътрудничество със съответния Регионален съвет за развитие. Така ще бъде стимулиран подходът „отдолу-нагоре“ при идентифициране на нуждите, потенциала за развитие и възможните решения.

Припомняме, че интегрираните териториални стратегии за развитие на районите от ниво 2 са изготвени на фаза проект от Националния център за териториално развитие. Те са публикувани за обсъждане в Портала за обществени консултации. Коментари по тях могат да се дават в срок до 20 април т.г.

Методическите указания са утвърдени със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството и са публикувани на електронната страница на министерството в раздел „Регионално развитие“, подраздел „Стратегическо планиране“, част „Методически указания“, както и на интернет страницата на Оперативна програма „Региони в растеж“.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)