Празникът на дрипавата баница в село Върбица е най-любимият кулинарен фестивал на България

Велико Търново Лайф

31-03-2020, 14:21

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Победителят дарява наградата си за закупуването на респираторен апарат за горнооряховската болница

Празникът на дрипавата баница в село Върбица, област Велико Търново, е Най-любимият кулинарен фестивал на България. Фестивалът спечели допитването сред публиката в интернет, организирано от платформата "Фестивалите на България" – Festivali.eu, с общо 3513 гласа. Само 4 гласа по-малко – 3509, получи класираният на второ място – Фестивал на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест, като надпреварата беше изключително напрегната до последните минути на гласуването.

Допитването се проведе във Фейсбук страницата на платформата – www.facebook.com/Kulinarnite.Festivali, като за по-малко от месец (от 4 март 2020 г. до крайния срок – 23:00 ч. на 28 март 2020 г.) в него се включиха над 10 хиляди души. Освен да гласуват, потребителите имаха възможността и да добавят допълнителни предложения за фестивали. Единственото условие беше кулинарните празници да бъдат с фокус върху традиционните български храни и ястия и това да се вижда ясно и от тяхното наименование. След първоначално публикуваните от организаторите 5 предложения, броят на кулинарните фестивали, съревноваващи се в анкетата, достигна 46.

Сред най-любимите кулинарни фестивали на България според гласуването на публиката се наредиха още МКФФ "Банатски вкусотии – традициите на моето село" – с. Асеново, Фолклорен празник "Греяна ракия и зелева чорба от старовремска софра" – с. Бабово, и Фестивал на пълнената чушка – гр. Левски.

"Изключително щастливи сме, че популярността на анкетата надхвърли в пъти нашите очаквания, а самата идея получи огромно одобрение и подкрепа", коментира Стоян Стоянов, инициатор на Кулинарните фестивали на България. "Интересът към нея показва, че тези фестивали представляват нещо изключително значимо за местните общности. Те се явяват емблема, с която се идентифицират населени места и цели региони. Това, което тези локални събития въплъщават, има огромен смисъл – те създават усещане за единство, обединяват, и освен това – превръщат опазването на традициите в обща мисия", допълни той. 

Победителят в конкурса за най-любим кулинарен фестивал на България получава парична награда в размер на 200 лв., предоставена от Кулинарните фестивали на България, както и рекламна и медийна кампания на стойност 500 лв. и заснемане и излъчване на филм за фестивала на стойност 1000 лв., предоставени от партньори на конкурса.

"Благодарим на всички, които приеха нашата битка за своя. Благодарим на всички, които ни подкрепиха безрезервно! НЧ "Градина-Върбица 1894" дарява наградата от конкурса на МБАЛ "Св. Иван Рилски", гр. Горна Оряховица, за закупуването на респираторен апарат!", обяви часове след обявяване на резултатите Анелия Димитрова, секретар на читалището в с. Върбица – организатор на Празника на дрипавата баница.

Празникът на дрипавата баница събира ежегодно майстори от цяла България в горнооряховското село Върбица, сгушено в Централния Балкан. Събитието предлага над 100 различни баници, богата фолклорна програма и забавления за гостите. Празникът на дрипавата баница в с. Върбица се провежда от 2017 г. насам, като всяка година многообразието от баници се увеличава – сладки, солени, пълнозърнести, тиквени, лучени и всевъзможни други видове. За чудесната си инициатива Народно читалище “Градина-Върбица 1894“, с. Върбица получи и наградата в Конкурс АГОРА 2017 за особен принос в развитието в местните общности в област "Перспективи за развитие".

Подгласникът на победителя – Куртово Конаре Фест, е Фестивал на традиционните храни и занаяти, който се провежда от 2009 г. и с годините се е превърнал в един от най-популярните фестивали в страната. На фестивала се дават награди за най-голям домат, най-голям пипер, най-красива кукла, изработена от зеленчуци, най-вкусни домашни консерви от зеленчуци, най-вкусни традиционни ястия в различни категории – месни, безмесни или тестени, и др. Музикални сцени с фолклорна и съвременна рок, джаз и блус музика, арт работилници, пленер по живопис и фотография, изложби привличат десетки зрители и участници от страната и чужбина. Организаторът на Куртово Конаре Фест – Народно читалище "Любен Каравелов", с. Куртово Конаре, с друга своя инициатива – „Да се опознаем!“, е сред претендентите за голямата награда в конкурс АГОРА за 2019 г., гласуването за която продължава до 15 април 2020 г.

Освен наградата на публиката за най-любим кулинарен фестивал на България, за първи път тази година в ежегодния конкурс АГОРА беше включена категория "Вкусни празници на общността". Конкурс АГОРА, който през 2020 г. се провежда за 11-та поредна година, отличава читалища, които заедно с местните хора са допринесли за подобряване на качеството на живот в общността и са предизвикали положителна промяна в своя град или село. Специалната награда, осигурена от инициативата "Кулинарните фестивали на България" (Festivali.eu), беше присъдена на Народно читалище "Светлина 1927 г.", с. Изгрев, общ. Суворово, област Варна.

Кулинарните фестивали на България се присъединяват към дарителската инициатива на НЧ "Градина-Върбица 1894" за закупуване на респираторни апарати за МБАЛ "Св. Иван Рилски", гр. Горна Оряховица!

Нека всеки, който иска да помогне – да се свърже с кмета на гр. Горна Оряховица Добромир Добрев или да дари директно на:

МБАЛ „Св. Иван Рилски Горна Оряховица” ЕООД

ЕИК: 104512579

Адрес: гр. Горна Оряховица, ул. „Отец Паисий”No:72

Телефон: 0618 / 60679

Управител: д-р Иван Иванов

Банка: УниКредитБулбанк АД, клон Горна Оряховица

IBAN: BG40UNCR 7630 1036 6987 57

BIC: UNCRBGSF

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)