Възрастна жена е третия заразен с коронавирус във Велико Търново

Животът

02-04-2020, 09:35

Снимка:

Министерство на здравеопазването

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Състоянието на първите двама, които са медици, се подобрява

Трети пациент с положителна проба за коронавирус е регистриран във Велико Търново. Пациентът е жена на 79 г. Тя постъпила в болницата с пневмония. Първоначално е била настанена в Първо вътрешно отделение в отделна стая. След положителния резултат от теста с доказан COVID-19 е настанена в специализираното отделение на областната болница. Жената е била контактна с внука си, който се е завърнал преди дни от Англия. Той и неговата майка са поставени под карантина, взети са им проби. Резултатите от тях се чакат. В Първо вътрешно отделение на здравното заведение е започнала пълна дезинфекция. Първите двама заразени от Велико Търново, които са медици, са на лечение в болницата и състоянието им се подобрява.

Новите случаи на заразени с вируса у нас за изминалото денонощие са 37, така общият брой е 449 души, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг.

Средната възраст на починалите, които вече са 10, още повече е спаднала - от 66 на 61,7 години.

Има изписани нови пациенти, общият им брой става 25. Новите са трима в Бургас - лекарят на 47-години и семейството му, един мъж в Шумен и един мъж в Перник.

Най-младият пациент, който е изписан от болница, е на 27 години, най-възрастният е на 80 години. Средната възраст на излекуваните е 45 години.

Ген. Мутафчийски съобщи, че буквално преди брифинга е получил информация от директора на "Пирогов" д-р Балтов за още една жена, която е била интубирана тази сутрин.

В момента, в който спрем да докладваме нарастващ брой заразени и болни, тогава ще докладваме на правителството и то може да отслаби мерките, съобщи началникът на ВМА.

„Болниците са в труден момент заради спрените клинични пътеки, заради епидемията, а това ги лишава от пари за операции, но засега това, което може да се отложи във времето, трябва да се отложи. В световен мащаб, както и в България, е много тежка тенденцията за заразяване на лекари. Само в Пловдив има 9 заразени медици, затова от Щаба апелират медиците да работят със защитни средства. Вчера чух, че на болен с коронавирус пациент е направена рентгенова снимка, а лекарите на рентгена са били без маски и без ръкавици. Вероятно броят на заразените в България е в пъти по-висок, до момента откриваме двама на всеки 11 заразени", допълни началникът на Оперативния щаб.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов