59 са заявленията от фирми по схемата 60/40

Животът

02-04-2020, 09:52

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Общият брой на болничните е над 176 000, около 5200 са по повод карантина

Броят на подадените заявления по схемата 60/40 до момента е 59 за цялата страна, очаква се да станат значително повече през днешния ден, съобщи социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерски съвет. Тя посочи, че до края на седмицата се очаква одобрение от Европейската комисия да започнат и разплащанията, но това не пречи заявленията да бъдат подавани. Очаква се от другата седмица да започнат плащанията.

Общият брой на болничните е над 176 000, около 5200 са по повод карантина, поясни министърът на труда и социалната политика.

Нарастват хората на социални помощи - с 2000 души, но сме в началото на кризата, уточни Сачева. Към момента 23 000 души получават социални помощи.

45 млн. лева са насочени към българските общини, за да могат да осигурят патронажна грижа. Над 17 000 души в страната ще бъдат с подсигурен топъл обяд. Предстои предоставянето на индивидуални хранителни пакети съвместно с БЧК, като от тази мярка ще бъдат обхванати около 45 000 души.

В пощите ще бъдат създадени условия хората да си взимат пенсиите по график и при необходимата дистанция. По изключение пенсиите ще могат да се изплащат на син, дъщеря и друг близък роднина срещу лична карта и удостоверено пълномощно за целта. Хората, които получават пенсията си по сметка, ще я получат на 7 април. Времетраенето за получаване ще бъде удължено, като ще бъде дадена възможност да ги получат и след Великден. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов