Днес медици и болнични служители на първа линия получават обещаните 1 000 лв.

Животът

03-04-2020, 10:38

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев

Днес ще изпълним поетия ангажимент от премиера всички медицински и немедицински кадри, които са участвали на първа линия в борбата с коронавируса, да получат чисто допълнително възнаграждание от 1000 лева. Това на практика означава, че те ще получат 1537 лв., тъй като ние плащаме данъка и осигурителните вноски. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев. По думите му, допълнителни пари ще получат 1700 души в 34 лечебни заведения в страната. Здравният министър обясни, че ако в болница има до 5 заразени с Covid-19, допълнително възнаграждение получават 40 души. Ако болните са от 5 до 10 - 70 души, а при над 10 заразени - допълнително възнаграджение има за 100 души.

"1700 души в 34 лечебни заведения прави 2 600 000 лева. Останалите пари - 3 400 000 лева, които са до 6 милиона лева, ще получат хората, които работят центровете за спешна медицинска помощ, регионалните здравни инспекции и Националния център за заразни и паразитни болести", каза още Ананиев.

По думите му, броят на медиците, които получават извънредните средства, ще нараства през април.

Здравният министър допълни, че днес ще предложи на Министерски съвет да приеме проекторешение, с което да одобри сключването на договор между Министерство на здравеопазването и Китай за внос на два медикамента - хидроксихлорохин и азитромицин, за които е доказано, че в комбинация повлияват благоприятно на заразените.

Възложил съм да бъдат произведени 2 милиона маски и да бъдат дадени на социално слабите хора. Ако се наложи ще произведем още маски, проблемът не е в парите, а в надеждността, допълни премиерът Борисов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов