Асоциацията на строителите настоява браншът да продължи да работи

Животът

05-04-2020, 15:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това се казва в отворено писмо до правителството и председателя на Националния оперативен щаб

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) твърдят, че не желаят държавна помощ за техния сектор. За сметка на това обаче искат да им бъде позволено да продължат да работят, за да бъдат „полезни на държавата в тези трудни времена“. Това се казва в отворено писмо на браншовата организация, адресирано до правителството и председателя на Националния оперативен щаб проф. ген.- майор Венцислав Мутафчийски.

От Асоциацията твърдят, че вследствие на спирането на административния и производствен процес в страната ефектът за стопанството ще е пагубен, което ще доведе до огромен брой безработни хора, за които държавата няма да има ресурс за социални помощи и осигуряване. „Само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 човека. Няма да могат да се обслужват потребителските кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор. Ще фалират много производства и стопански дейности, което драстично ще намали приходите към бюджета“, уточняват от Националната асоциация.

Ето защо те предлагат няколко конкретни мерки, които могат да бъдат взети, за да се спаси икономиката на България. На първо място и представителите на строителния бранш предлагат да се създаде икономически съвет, който да анализира текущата икономическа ситуация и да предлага адекватни мерки за оцеляване на икономиката. Според Асоциацията сега е моментът да се предприеме така исканата от тях дигитализация на административния процес, в частност въвеждане на електронното разрешително за строеж.

Друго предложение, което отправят от асоциацията, е да се продължи кредитирането от страна на банките под контрола на БНБ. „Изключително важно е да не бъде стопирано банковото финансиране за населението и бизнеса, защото това би било пагубно за икономиката на страната“, смятат строителите.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов