Обединение „Бъдеще за туризма“ с мерки за спасяването на бранша

Животът

05-04-2020, 09:19

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Временно отлагане на осигурителни плащания, гратисен период върху кредитите и лизингите искат от организацията

Временно отлагане на осигурителни плащания, гратисен период върху кредитите и лизингите, целеви финансов ресурс с цел гарантиране ликвидността и безвъзмездно финансиране на 80% от Фонд “Работна заплата”. Това са част от мерките, около които се обединиха представители на близо 300 неправителствени организации, физически и юридически лица в сферата на туризма и съпътстващите го сектори, които влязоха в Обединение „Бъдеще за туризма“. Фирмите от бранша настояват платените от потребителите суми за неосъществени пътувания да се възстановяват под формата на ваучер, споразумение за отложено пътуване и с връщане на парите в срок до 12 месеца. Браншът е категорично против с пари на клиенти да се покриват загуби и щети, които нямат нищо общо с настъпилата криза. Според организацията, извънредното положение налага отлагане влизането в сила на промените в Наредба Н-18/2018 г. 

Обединение „Бъдеще за туризма“ изпрати отворено писмо до правителството и парламента с предложения от 6 мерки, имащи за цел да извадят фирмите от първоначалния шок чрез различни краткосрочни пазарни решения с минимален риск за фиска. 

"След въвеждането на извънредното положение и прилагането на поредица от ограничителни мерки в страната за предотвратяване разпространението на COVID-19 сме свидетели на вече изразени тежки последствия от икономическа криза в национален и световен мащаб, които сериозно засегнаха и сектор "Туризъм" у нас", се казва в писмото, което ще бъде внесено в правителството и парламента в понеделник, 6 април 2020 г. 

"Всички ние апелираме за вашето внимание и подкрепа, за да спасим българския туризъм и над 250 000 български граждани, пряко заети в него. Като един от най-засегнатите отрасли от икономиката в настоящата криза туризмът е поставен в абсолютна невъзможност да функционира, а всички заети в него лица са лишени от правото си да осъществяват нормална дейност. Туризмът сега е спрял и ако част от останалите сектори на икономиката имат възможност за преориентация и забавяне в оборотните им процеси, то туристическата дейност е преустановена изцяло. Ваше право и отговорност е да защитите подобаващо бранша ни, като предприемете спешни социално-икономически мерки в краткосрочен и дългосрочен план за стабилизиране и спасяване на всички заети в туризма лица – туроператори, туристически агенти, екскурзоводи, случаен превоз, хотели, ресторанти и съпътстващи дейности", се казва в писмото. 

Обединение „Бъдеще за туризма“ предлага следните 6 краткосрочни социални и икономически мерки:

Отлагане на осигурителни плащания, дължими от работодател, работник и самоосигуряващи се лица за период от минимум 6 месеца, считано от 13.03.2020 г. Задълженията за посочения период да бъдат освободени от лихви за забавяне в рамките на 6 месеца след изтичане на този срок.

Гарантиране на гратисен период върху кредитите и лизингите на юридически и физически лица, пряко заети в туризма, отлагане на плащанията по главници и лихви в срок от минимум 6 месеца от обявяване края на извънредното положение. Тази мярка е необходима с оглед опазване на материалния ресурс и жизнеспособността на заетите в сектор туризъм. Посочените мерки вече са предвидени в оздравителния план на Европейската комисия и се прилагат успешно в други страни-членки на Европейския съюз.

Осигуряване на пряк целеви финансов ресурс с цел гарантиране ликвидността в туристическия сектор. Прилагане на европейската мярка за оздравяване и преструктуриране на цялата верига от туристическата индустрия, която е в затруднено финансово положение. Осигуряване на безвъзмездна финансова помощ за покриване на неотложните плащания на физическите лица, както и за регулярни фиксирани разходи на фирмите.

Безвъзмездно финансиране на 80% от Фонд “Работна заплата” за предприятия, принудени да преустановят работа с цел съхраняване на работните места и обезпечаване финансовата сигурност на работници и служители, за които единствената алтернатива на безработицата е неплатеният отпуск.

Отлагане влизането в сила на промените в Наредба Н-18/2018 г. за период от 12 месеца.

При настъпване на непреодолима сила, туроператорите да предлагат мерки за защита на средствата на клиентите като същевременно се запазят стопанските структури в туризма. Варианти за възстановяване на платената от потребителя сума под формата на:

Ваучер – прилагане на споразумение по основния договор, според което платената от клиента сума е гарантирана за туристически пакет, обявен от туроператора, издаващ ваучера. Стойността на ваучера е равна на всички плащания, направени по договора, а валидността му е със срок до 12 месеца от датата на издаване. Това е добра практика в страните от Европейския съюз, която осигурява баланс между интересите на всички страни.

Промяна на датата по вече платен туристически пакет по споразумение на заинтересованите страни.

Възстановяване на платената от потребителя сума при отмяна на пътуване в условия на извънредно положение да се извърши в срок до 12 месеца от подписване на споразумението към основния договор. При невъзможност от страна на туроператора да възстанови предплатените/депозирани суми, поради липса на ликвидни средства, предоставяне на безлихвено финансиране, което да обезпечи заявените плащания. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов