Държавата поема и осигуровките на работника при мярката 60/40

Животът

05-04-2020, 17:41

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Глобата за разходка в парка става 300 лв., но остава 5 000 лв. за нарушаване на карантината

Държавата, освен 60%, ще заплати и осигуровките на служителите, които се дължат от страна на работодателя. Предложението е на народния представител от ДПС Йордан Цонев и е прието от всички членове на бюджетната комисия към Парламента. Решението обяви председателят на комисията Менда Стоянова.
„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката „60 на 40“ за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от страна на работодателя. Т.е. схемата няма да е „70 на 30“, а ще бъде наистина „60 на 40“. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход при тази ситуация в тези един милиард и половина, които сме заделили във Фонд "Безработица", тъй като това ще е източникът“. Това заяви Менда Стоянова. Значително се подобрява мярката и ще даде възможност на повече работодатели да се възползват от нея.
По думите на Стоянова това са много по-разумните мерки, отколкото предложеното от БСП раздаване на по една минимална заплата на всеки.
"На Бюджетна комисия приехме и едни 700 млн. гаранция за Българската банка за развитие за кредити, които тя ще дава, така че заедно с увеличението на капитала на Българската банка за развитие също от 700 млн. има една сериозна подкрепа от милиард и четиристотин, която ще се даде на хората през гаранциитя на Българската банка за развитие и търговските банки", каза още тя.
Става въпрос за възможността три поредни месеца, при необходимост, всички хора, които са в неплатен отпуск и всички самоосигуряващи се лица, да получат безлихвен кредит от 1500 лв. месечно, като срокът за погасяването му ще бъде най-малко от 3 до 5 години.

Редуцират се и глобите за нарушителите на правилата. 300 лв. е санкцията за леките нарушения, като разходка в парк, при рецидив става 1000 лв. 5000 лв. остава обаче глобата при нарушения на карантината.

Същевременно на заседание на правната комисия бе решено, че партийни субсидии по време на извънредно положение не се дължат. Предложението беше направено между първо и второ четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение от ПГ на ГЕРБ. "За" текста гласуваха 20 народни представители от комисията, без "против" и с 1 "въздържал се". Окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала.

Приетият текст гласи, че за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов