ВМРО обяви ученически конкурс „Велико Търново – православната столица на Европа“

Животът

07-04-2020, 09:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Крайна дата за изпращане на конкурсните творби е 10 май

Конкурс за есе на тема: Велико Търново – православната столица на Европа“ (Св Йоаким І Търновски, първият канонично признат български патриарх)“, по повод 785 г. от обявяване на Търновската патриаршия,  организират за всички ученици от община Велико Търново от градската и младежката организации на ВМРО – БНД Велико Търново.

Конкурсът се обявява във връзка със 785-годишнината от тържествената интронизация на първия канонично признат български патриарх, Патриарх Св. Йоаким І Търновски, която се е състояла през пролетта  на 1235 година в гр. Лампсак, тогава Никейска империя, днес Република Турция, с участието на цариградския патриарх Герман и антиохийският  патриарх Симеон. Конкурсът съвпада с времето на най-големите християнски празници и за край е избрана датата на възстановяване на Българската патриаршия.

 

Св Йоаким I Търновски е първият общопризнат предстоятел на Светата Търновска катедра. В различните средновековни документи, като в Бориловия синодик, е упоменат „първи патриарх на богоспасаемия Царевград Търнов". Според житието му, той приел монашество в Света Гора и бил „именит сред всички отци". Преди заемането на патриаршеския престол той е бил известен като „благоговейния и свят мъж, преждеосвещен архиепископ“, а след тържествената му интронизация - като „новоосвещен патриарх“. Основите, положени от Св. Йоаким І Търновски при царуването на славния ни владетел цар Иоан Асен ІІ, поставят преславният град Търново на най-високо място, като духовен център на целия европейски изток. Търновската патриаршия става „църква –майка“ на Печката (сръбска) патриаршия, излъчва от своите среди първосвещенници на Киевския и Московски архиерейски и патриаршески престоли. Търновската патриаршия в определени години е „стълбът на православието“ в европейския свят.  

 

Участието в конкурса ще даде възможност на учениците да научат повече за още един от големите духовни водачи на България и цялото православие, Св Йоаким І Патриарх Търновски, а също така ще имат  възможност да получат материална награда или грамота за спомен.

 

Крайна дата за изпращане на конкурсните творби е 10 май – денят, в който през 1953 година е възстановена днешната Българска патриаршия.

 

На всяка конкурсна творба трябва да има посочени три имена на участника в конкурса, населено място, адрес, училище, клас, контакт за връзка - електронен адрес, телефон. Класираните на първите три места, ще бъдат поощрени с материални награди, а всички участници ще получат грамота. 

Творбите може да изпращате на e-mail  vmro-podkrepa@abv.bg  - за конкурса.

 

 

 

      

 

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов