КНСБ предлага увеличение на минималното обезщетение за безработица

Животът

07-04-2020, 13:47

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

44 000 са новорегистрираните безработни от 13 март до сега

КНСБ предлага нови мерки, насочени към конкретни групи, засегнати от кризата, които да влязат във втори социално-икономически пакет, каза президентът на Синдиката Пламен Димитров. 

От 2 години конфедерацията предлага да се увеличи минималното обезщетение за безработица, което е 9 лв. на ден и не съответства на записаното в закона - 60% от дохода, върху който се е осигурявал работникът. Тогава минималното обезщетение трябва да е 360 лв., а в момента е под 200 лв. На тези, които нямат достъп до обезщетение, поради една или друга причина, Синдикатът предлага да им се дадат ваучери за храна за поне 60% от минималната заплата.

КНСБ предлага да се предвиди мярка и за самоосигуряващите се лица, засегнати от кризата. За целта трябва да има подоходен тест и на тази база няколко месеца лицата да имат доход, който да им позволи да преминат през кризата. За майките, които се грижат сега за децата си, пък трябва да има допълнителен отпуск по примера на много други държави, посочва Пламен Димитров.

От КНСБ са поискали да се свика НСТС, както и среща с премиера Бойко Борисов, съвместно с работодателите, за да се обсъди следващият кръг мерки - икономически и социални. Целта е да се погледне след месец май какво се случва с останалите сектори извън силно засегнатите ресторантьорство и хотелиерство, каза Димитров. За целта ще са  необходими още средства и затова Конфедерацията е съгласна с финансовия министър Владислав Горанов за вдигане на тавана за нов държавен дълг. 

От 13 март насам 44 000 са новорегистрираните безработни. 15-20 процента от работещите пък са в неплатен отпуск в момента. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов