Задължават търговските вериги да предлагат повече български стоки

Животът

08-04-2020, 13:31

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това е минималното, което сме длъжни да направим, за да съхраним нашия народ, каза министър Танева

Търговските вериги ще бъдат задължени да отделят повече място в магазините си за български стоки. Това стана ясно днес по време на брифинг, на който министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че законовият текст вече е предложен.
По него в момента се правят корекции по получените становища, обясни тя. "Позицията на големите вериги обаче няма да намери отражение в този текст", каза Танева. 

"Ще въведем като задължение на всички оператори, които имат представителства в страната, да предлагат местна регионална продукция на потребителите. В това няма абсолютно никакво задължение и вмешателност", заяви министърът. 

На въпрос дали законът позволява да се изисква от търговските вериги да предоставят толкова голяма площ за българска продукция, Танева  отговори: "Законът е такъв и регулацията е такава, каквато я приемат съответните органи в страната". Това е минималното, което сме длъжни да направим като държавници, за да съхраним нашия народ“, смята тя. 

Танева заяви, че няма да коментира позицията на големите хранителни вериги, които вчера заявиха, че не подкрепят предложението да отделят повече място в магазините си за български стоки. Според Сдружението за модерна търговия (СМТ) предвидените мерки ще забранят утвърдените бизнес модели на търговските вериги. Това пък може да доведе до повишаване на цените, ограничаване на избора и дефицит на много стоки и достигане до пазара на храни с ниско качество. 

„Тази позиция беше пълна с манипулации“, смята Танева. "От доста време търсим диалог с тях, който е безплоден", добави тя.

„Може пенсионер да дари пенсията си в тази криза, а не може търговски оператор с N на брой обекти, генериращ такива доходи, да направи минимално усилие дребният производител да може да продава в обекта му в провинцията“, коментира гневно Танева. По думите ѝ е унижение дори да коментира тази тема.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов