Ветеринарите искат оставки заради „некомпетентност, безскрупулност и самозабравяне“

Животът

10-04-2020, 12:32

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обвиняват БАБХ, че води към фалит на държавните диагностични лаборатории

В писмо до премиера Бойко Борисов от Българския ветеринарен съюз искат отстраняването на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Паскал Желязков и на ресорния заместник-министър на земеделието Янко Иванов.

Систематично БАБХ не доставя навреме ваксини и биопродукти, а това води до голям брой неизследвани и неваксинирани животни, „и то от заболявания, които са общи за хората и за животните - например бруцелоза, популярната луда крава, твърдят ветеринарите.
По време на африканската чума на тях не е била дадена възможност да се включат активно. Така капацитетът на ветеринарните специалисти не е бил използван.

„Политиката, водена от ръководството на БАБХ, е към трайно и умишлено водене към фалит на държавните диагностични лаборатории, които са гръбнака на параклиничната ветеринарна медицина в България. В тази посока е и последната заповед на проф.Паскал Желязков от 06.04.2020г.Това се прави с очевидните намерения финансови потоци да бъдат насочвани към частни лаборатории, което би имало непредвидими последици за нормалното функциониране на ветеринарната медицина, особено в ситуации на извънредни кризи от епизоотии, които са факт през последните години.
Оглавяващият БАБХ Паскал Желязков акцентира и върху изземването на част от функциите на регистрираните ветеринарни лекари, заради пропуски в работата им. Тази година собствениците на пчелини ще трябва да използват услугите на официалните общински ветеринарни лекари.

Българският ветеринарен съюз, категорично смята, че фактите от последните месеци, свързани с политиката в областта на сектор животновъдство и по - конкретно здравеопазването на животните, говорят за фрапираща некомпетентност, безскрупулност и самозабравяне на хора, назначени да определят държавната политика в сектор, свързан не само с икономиката на страната, но най –вече със здравето и сигурността на населението. Неоспорим факт е, че практикуващите ветеринарни лекари, съвестно и отговорно изпълняват своите задължения по гарантиране на здравето на продуктивните животни и по този начин - сигурна и безопасна храна за нашето население и то в условията на пандемията COVID-19. Всички са наясно какви рискове поемаме за собственото и на семействата си здраве. Ние работим в момента изцяло с лични финансови средства и сме може би единственото съсловие, което не е поискало компенсация от държавата за това!
На фона на цялата тежка за страната ни ситуация на извънредно положение, посочените отговорни лица се държат не само като неадекватни ръководители, но поставят на огромен риск функционирането на възлов сектор на икономиката ни, което категорично би застрашило националната ни сигурност и съществува реална опасност животновъдите в България да останат без ветеринарномедицинско обслужване.“ – се казва в писмото на БВС до премиера Бойко Борисов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов