Над 200 хил. българи са платили около 250 млн. лв. за нереализирани екскурзии

Животът

11-04-2020, 11:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Това показват данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти

Над 200 хил. българи са платили около 250 млн. лв. за „нереализирани туристически пакети“ за периода от началото на извънредното положение 13 март до 31 май 2020 г. Става въпрос за суми по предплатени и нереализирани туристически пакети, в това число депозити и пълни суми, Това показват данни на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА).

Конкретните данни от анкетата са, че общата сума по предплатени и нереализирани туристически пакети, в това число депозити и пълни суми, за периода 13 март - 31 май 2020 г. е 44 млн. лв. Общият брой засегнати потребители от отменени туристически пакети - 80 000 души. От организацията посочват, че имат основание да смятат, че изследването представлява 10 на сто представителна извадка от целия туристически пазар. Тези 10 на сто дял от фирмите на пазара, имат различна относителна тежест в целия пазар на пакетни пътувания. По тази причина според експертна оценка на организацията може да се считат данните като основа за планиране финансовите механизми.

В допълнение, и като отчита обема на постъпващи вече запитвания на потребители за отмяна на резервации до края на сезона, АБТТА прави следната предварителна оценка за периода, следващ непосредствено извънредното положение 1 юни - 30 юни, според който общата сума туристически пакети за периода 1 юни - 30 юни е 80 млн. лв.; а общият брой засегнати туристи - над 100 000 души.

В проучването са се включили 25 на сто от членовете на АБТТА, осъществяващи дейност в сектора на изходящия туризъм, което представлява представителна извадка спрямо общия брой на членовете на организацията - 105 члена, в т.ч. 94 туроператори /ТО/ и туристически агенти /ТА/, от които около 50 са туроператори с основна дейност изходящ туризъм и със собствен продукт.

Според публична информация за реализирани търговски обороти за 2018 г., активна дейност осъществяват около 900 фирми от регистрираните ТО и ТА в двете направления изходящ и входящ туризъм.

Целта на проучването е събиране на достоверна обратна връзка за необходимостта и потребностите на бизнеса от предоставяне на целеви безлихвен кредити с отложено плащане на главница към туроператори, за да се гарантиране защитата на потребители на предплатени и нереализирани туристически пакети и съхранение ликвидността на българските туристически предприятия, съобщиха от организацията.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов