Православната църква чества Свети Мартин Изповедник

Животът

14-04-2020, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Имен ден празнуват Мартин и Мартина

Православната църква чества Свети Мартин Изповедник - светецът защитавал истинското църковно учение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани от император Констанс (641-668). Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който била осъдена тази ерес. Като научил това императорът обвинил папа Мартин в предателство и по негова заповед Св. Мартин бил изпратен в Цариград. Там го осъдили като политически престъпник през 553 г. Въпреки изтезанията, двамата не се отказали от православните си убеждения.  Папа Мартин бил изпратен на заточение в Херсон Таврически (Крим), където починал. До края на живота си той останал непоколебим изповедник на православното учение.

В отделни райони на Югозападна България срещу празника, известен като  Мартиния, събират гребените вкъщи, сключват ги един в друг и ги слагат в един ъгъл на стаята. Смятат, че по този начин връзват устата на вълците и предпазват стоката си. Действието извършват със затворени очи, за да бъдат вълците слепи, когато минават покрай стадото.

Пак на този ден вземат едно яйце от полога, пробиват го и в празната черупка слагат малко мляко, а дупчицата запушват с квас или хляб. Яйцето закопават в огнището за предпазване на млякото от мамници.

Имен ден празнуват Мартин и Мартина.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов