Училищата ще плащат интернета на социално слаби ученици

Животът

15-04-2020, 10:20

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Правителството прие допълнение на наредбата за финансиране на образователните институции

Министерският съвет прие допълнение на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с ПМС №219 от 201 7 г.

Съгласно допълнението училищата ще имат възможност да извършват разходи за доставка на интернет свързаност по местоживеене на учениците, които по социални причини не разполагат с достъп до интернет. Това ще важи в случаите, когато присъственият учебен процес в училището е временно преустановен по предписание на компетентен орган, поради което обучението на учениците се осъществява от разстояние в електронна среда.

Промените се налагат във връзка с част от въведените на територията на Република България противоепидемични мерки свързани с разпространението на вируса COVID - 19, които включват преустановяване на учебните занятия в училищата. С оглед продължителността на приложената мярка Министерството на образованието и науката предприе действия за създаване на организация за обучение на учениците в дигитална среда. Благодарение на установеното партньорство между учители, родители и доставчиците на услуги близо 89% от учениците в страната бяха включени в обучение в електронна среда.

Прилагането на тази форма на обучение ще постигне очакваните резултати при условие, че може да обхване максимално голям брой ученици. Поради липса на технически условия - мобилни устройства и/или интернет свързаност част от учениците не могат да бъдат ефективно включени в обучение в дигитална среда.

По тази причина Министерството на образованието и науката предлага да бъдат използвани възможностите на училищните бюджети за подпомагане на ученици, които по социални причини не разполагат с интернет свързаност, за включването им в дистанционна форма на обучение в условията на наложените противоепидемични мерки. Идеята е за периода, в който присъствените учебни занятия са прекратени, училищата да могат да извършват разходи за осигуряване на интернет свързаност за тези ученици. Разходите ще се извършват за сметка на реализираните икономии в училищните бюджети вследствие на прекратяването на учебния процес на територията на училищата.

Предложеното допълнение на Наредбата е свързано с реализирането на целите на Националната стратегия за учене през целия живот (2014 - 2020) за намаляване на дела на преждевременно напусналите образователната система.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)