От полунощ влизането и излизането от София е забранено

Животът

16-04-2020, 23:28

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Всички декларации от днес на пътуващи граждани в цялата страна ще бъдат проверени за достоверност

"От вчера се наблюдава нещо много тревожно – масово напускане на София, където има най-много заразени. Тези хора са разпръснати из цялата страна. Това ще доведе до неясни последици. Те по-скоро ще станат ясни в близката една седмица. И този процес продължава и ще продължи тези дни. Сега има още 40 нови случаи със заболели. Това не е инцидент, а тенденция, което е в абсолютен контраст с безгрижието, което демонстрират нашите съграждани."- това каза на извънреден брифинг тази вечер ген. Венцислав Мутафчийски.  

Кирил Ананиев съобщи, че е издал заповед, считано от 00 ч. тази нощ, до второ нареждане да се преустанови влизането във и излизането от София на всички превозни средства, с изключение на товарните коли. Те трябва с документи да докажат необходимостта от съответния транспорт. Забраната няма да важи за: колите със специален режим на действие; коли, които превозват болни; автомобили с медицински лица по работа; аварийни автомобили на електроразпределителните и ВиК дружествата, както и интернет доставчиците; служебни автомобили, превозващи работници.

Над 5 000 автомобила днес са били върнати от полицаите по КПП-тата, защото гражданите не могат да докажат неотложност на пътуването си, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. След затварянето на София тази вечер, в декларациите трябва да се посочва, освен името на работодателя, и телефонния му номер, за да направи полицията проверка. „Полицаите днес бяха подложени на изключително унижение от граждани, които смятат, че за тях правилата не важат. Колегите са чули какви ли не глупости като причини за пътуване. Не знам тези, които са успели да  заблудят полицаите, как ще се върнат. Тези, които са попълнили неверни данни, ще бъдат наказани. Наредил съм всички декларации днес в цялата страна да бъдат проверени.“ – каза министър Маринов.  

Полицаите, които са на първа линия и контролират спазването на карантината, ще получат допълнително възнаграждение, допълни вътрешният министър.Такова ще има и за служителите в РЗИ-та и в спешните центрове в страната.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов