Ремонтират къщата - музей „Алеко Константинов“ в Свищов

Велико Търново Лайф

18-04-2020, 13:00

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министерството на културата отпусна 140 000 лева за реставрацията

В края на миналата година Министерството на културата отпусна сумата от 140 хиляди лева за ремонт, и реставрация на къщата музей „Алеко Константинов", в гр. Свищов. С лошото състояние на покрива и фасадата на музея, както и с изготвения от община Свищов, и Градски исторически музей – Свищов проект за ремонт, и реставрация бе запознат лично министърът на културата Боил Банов, благодарение на което бяха предприети неотложни мерки за спасяване на сградата.

С настъпването на благоприятни метеорологични условия, през 2020 година ремонтът стартира и в момента дейностите са насочени към покрива на архитектурната, историческа и културна забележителност.

С отпуснатите от Министерството на културата средства ще бъдат предприети следните възстановителни и укрепителни мерки:

- Основен ремонт на покрива – подмяна на компрометирани участъци от дървената конструкция, подмяна на дъсчената обшивка, хидроизолационния слой, летвите и керемидите, топло-изолация от каменна вата;

- Фасадна реставрация – мазилки, корнизи, пиластри, подмяна на дограма, сенници (щори).

Къщата музей „Алеко Константинов“ притежава статут на единична архитектурно-строителна и историческа НКЦ, с категория „национално значение“. Опазването на сградата и експозицията са основна цел на община Свищов, а в резултат на изпълнението на заложените в проекта дейности ще бъде опазен, и съхранен за поколенията родния дом на Щастливеца.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов