ШК Асеневци стана на 4 години

Спорт

18-04-2020, 11:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Десетки школи и стотици щастливи деца и днешната равносметка

Великотърновският ШК „Асеневци“ навърши 4 години от своето основаване. Трудно начало от нулата, но постигнали невероятни резултати до сега е равносметката, която прави съпредседателката Цвета Галунова: „Преди 4 години, водени от желанието си да съберем средства за участие на турнири през лятото, ни хрумна идеята да опитаме да използваме уменията и знанията си по шахмат, които бяхме градили и трупали години наред. Много скоро си пролича, че "експериментът" беше успешен. Започнахме с едно училище, но скоро те станаха няколко, а интересът на децата нарастваше.
Разбира се, появиха се проблеми с институции, недоброжелатели, обстоятелства, които не зависеха от нас.... Това ни накара да излезем от зоната си на комфорт и да помислим за разширяване обхвата на дейността ни. Решихме да насочим енергията си там, където ни възприемаха добре и ни се радваха, вместо да се опитваме да пробием насрещни теченията, бяхме още слаби за тези битки.... Но бяхме ентусиазирани и решени, вярвайки в каузата, която ни водеше.
Съдбата ни отведе в Община Павликени. Инж. Емануил Манолов, кмет на Общината, ни прие с отворени обятия. Организирахме турнир, това бе първата стъпка към възстановяването на дългогодишните шахматни традиции в Павликени. Скоро след това по негова молба започнахме и тренировки с деца. Налагаше се да пътуваме по 2-3 в седмицата до там, за да се срещаме с децата. Още го правим.
Успехът ни в Павликени ни вдъхна увереност да погледнем и към други Общини. Отидохме в Лясковец, отново бяхме радушно приети. Месец след това влязохме и в Полски Тръмбеш, после Горна Оряховица, Долна Оряховица, а в началото на календарната 2020г. година събрахме смелост да излезем от Област Велико Търново и да обхванем Севлиево.
Дни след първите ни тренировки в последния град ни завари извънредното положение. Притеснихме се, затвориха училищата, градовете, границите..... Но това ни амбицира още повече! За броени дни проучихме своите опции и бързо стартирахме програма за онлайн обучение. И до днес тренировките протичат перфектно, имаме силен и изграден екип от 3-ма души. Положението, в което се намираме в момента, отново ни кара да израснем. Ние ще продължаваме да правим това, което правим, защото винаги сме влагали сърце и душа в "Асеневци"!

Пожелаваме на младите шахматисти здраве, ентусиазъм и много победи!



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов