Националният фестивал „Детска мелодия на годината” очаква авторски песни до 1 юни

Мисия

20-04-2020, 14:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Надпреварата е под патронажа на Председателя на Народното събрание и кмета на община Велико Търново

Сдружение с нестопанска цел „За българска музика и изкуство” е организатор на Националния  фестивал за нови детски песни „Детска мелодия на годината”. Той се провежда под патронажа на Председателя на Народното събрание на Република България, заключителният гала – концерт за избор на песента на годината при всяко издание на НФ „Детска мелодия на годината” ще се провежда в гр. Велико Търново, под патронажа на Кмета на Община Велико Търново.

Съорганизатори на Фестивала са Съюз на българските писатели, Съюз на музикалните и танцови дейци, Национален литературен музей, Държавна агенция за българите в чужбина, Държавна агенция за закрила на детето, Българска православна църква.

С реализацията на фестивала, сдружение „За българска музика и изкуство” си поставя за цел да даде нов тласък на творческите отношения между българските композитори, поети, музиканти, вокални педагози и талантливите ни деца и юноши.

В този етап на Фестивала могат да участват автори на музика, които до  01.06 2020г. изпратят демо запис на своя песен на MP3 ,  нотен текст на песента  и попълнена  заявка за участие на следния електронен адрес: detskamelodia@abv.bg.

Демо записът не е нужно да е направен в професионално звукозаписно студио, не е нужно да е изпълнен от дете или вокална група. Песента може да бъде изпълнена от самия автора или друг близък човек, акомпанирана само с пиано или друг съпровождащ инструмент. Журито по селекция на песните може лесно да се ориентира дали „суровата” още песен има потенциал да стане един бъдещ хит. Изпълнителите на всяка от допуснатите за участие песни, ще бъдат избрани след националната онлайн селекция на пеещи деца.

Всеки автор на музика, текст или аранжимент може да участва с  до 2 песни.

Песните, с които се  кандидатства, не трябва да са изпълнявани никога пред публика, да не са издавани на диск, да не са представяни на други фестивали, да не са огласявани чрез интернет. Само текстът на песен се допуска да бъде вече публикуван и познат за широката публика.

Текстът на песните трябва  да е на български език, а времетраенето на всяка песен – до 4мин.

Песните трябва да са съобразени с възрастовите певчески специфики и тематика, подходящи за деца до 14- годишна възраст. Текстовете на песните да отразяват детските мечти, стремежи и богатото многообразие на детския свят, да възпитават подрастващите в нравствени добродетели.

Подборната комисия  допуска до участие във финалния етап на Фестивала до 14 песни.

Авторите на допуснатите до участие песни ще бъдат уведомени писмено до 07.06.2020г. Информацията за допуснатите  песни ще бъде публикувана  до 10 юни 2020г. на страницата на „Детска мелодия на годината” във Facebook:   https://www.facebook.com/detskamelodia/  и в уебстраницата на Фестивала: www.detskamelodia.bg

Деца , изпълнители на допуснатите за участие 14 песни, ще се избират от авторите и продуцентите на Фестивала след онлайн прослушване за пеещи деца до 14 годишна възраст, което е обект на Втория етап от регламента на Фестивала.

Във втория етап на Националния фестивал ”Детска мелодия на годината” могат да участват деца( солови изпълнители, дуети, триа, квартети и други вокални формации) на възраст до 14 години, т. е. да не са навършили 15 години към 24.05.2020г.

Имената на децата или вокалните групи, избрани за изпълнители на песните от ДЕТСКА МЕЛОДИЯ 2020, ще бъдат оповестени на уеб страницата на Фестивала -  www.detskamelodia.bg  и във Фейсбук -  https://www.facebook.com/detskamelodia/  до 15.06.2020г. Родителите на децата, избрани за изпълнители на финалните песни ще бъдат уведомени по телефон и писмено по електронен път.

До 30.11.2020г.  екипите на всяка от финалните 14 песни осъществяват аудио и видео записите на песните с помощта на продуцентите на фестивала. Видеоклиповете се реализират със съдействието на продуцентите на Фестивала. Те ще започнат да се излъчват от 10.12.2020г. в телевизионен ефир – БНТ, ТВ Екидс и в Youtube на канала на „Детска мелодия на годната”

 

Финалният гала-концерт на Третото издание на Националния фестивал „Детска мелодия на годината” ще се състои на 20.03.2021г. в гр. Велико Търново.

На гала-концерта ще бъдат представени финалните 14  песни, които ще бъдат оценявани от 7 членно професионално жури, съставено от изтъкнати специалисти в областта на детското творчество, както и от 7 членно детско жури, в което участват деца с таланти в различни области на изкуството.

Финалният гала-концерт ще се излъчи на запис  в национален ТВ ефир и в интернет. В гала-концерта ще вземат участие и множество  деца - таланти от вокални, танцови и театрални детско-юношески формации, които ще представят своите творчески постижения.

НАГРАДЕН ФОНД

      *Първа награда – 5 000лв(пет хиляди лева)

      * Втора награда – 3 000лв(три хиляди лева)

      * Трета награда – 1 000лв(хиляда лева)

      * Награда на любима песен публиката – 500лв(петстотин лева)

      * Награда за видеоклип на песен  –  500лв(петстотин лева)

Всяка от 14-те песни, допуснати до участие в Националния фестивал „Детска мелодия на годината,2020” влиза в музикален албум с инструменталната версия на песента. Нотите и текста на песните ще се публикуват след издаването на диска на страницата на Фестивала и под видеото на всяка от  песните в Youтube. Дискът се издава след провеждането на гала-концерта.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов