Дават по 650 лв. на 15 200 полицаи на първа линия - velikotarnovo.utre.bg

Дават по 650 лв. на 15 200 полицаи на първа линия

21 април 2020, 12:35 | Мария Христова
  • Снимка:
    архив

Правителството е готово да мобилизира 4.5 млрд. лева в подкрепа на бизнеса

От днес започва изплащането на награда от 650 лева на 15 200 полицаи, които са на първа линия. Това обяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет. Това ще струва на бюджета около 10 млн. лева. Униформените ще получават поощрението, докато продължава кризата.
Премиерът подчерта, че от вчера има вече облекчения на режима на мерките като отварянето на пазарите, подновяването на имунизациите на децата, женските консултации, плановите операции. Борисов подчерта, че ако не се увеличи броят на заболелите, следващия уикенд може да се мисли и за смекчаване на мерките като допускането на разходки в парковете и планините. Този въпрос е бил обсъден и на коалиционния съвет по-рано днес, където от Обединените патриоти са настоявали да бъдат отворени парковете и планините.
Министърът на финансите Владислав Горанов представи инструментите с публичен ресурс за справяне с икономическите последствия от COVID-19. Правителството е готово да мобилизира 4.5 млрд. лева през различни пакети от мерки в подкрепа на бизнеса. През Фонда на фондовете ще могат да се отпускат микрокредити до 50 000 лв. Те са предназначени основно за подпомагане на малки и средни предприятия, като отново е възможен гратисен период и лихвена субсидия. Инструментът вече е достъпен чрез една търговска банка и два посредника. Лихвените нива ше бъдат значително под пазарните, като Владислав Горанов обяви, че екипът му вече работи със социалното министерство за превръщане на инструмента в безлихвено кредитиране - до 50 хил. лв. дългосрочно и до 10 години за погасяване.

Предвиден е и инструмент за капиталови инвестиции, отново чрез Фонда на фондовете. Те са предвидени за компании, които могат да помогнат за възстановяване на икономиката след кризата. По думите на Владислав Горанов става дума за около 400 фирми, основно "стартиращи и иновативни в сферата на дигитализацията". Инвестицията е средно около 800 хил. лв. Тя не е нов инструмент, но сега в периода на кризата е изключително атрактивна от гледна точка на обстоятелството, че с фондовете за градско развитие могат да се финансират дейности, които обичайно не получават целенасочено помощ, "включително секторите туризъм и транспорт които са пряко засегнати от ситуацията покрай коронавируса".

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета