Бойко Борисов: Надяваме се юли месец да влезем в чакалнята на Еврозоната

Животът

23-04-2020, 20:53

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В неделя проучват ще можем ли скоро пак да се разхождаме в парковете и в планината

„Искаме да вдъхнем в хората увереност и оптимизъм, че кошмарът ще свърши и един ден това ще е лош спомнен - медицински това не се подкрепя от никой. В Европа медицинските екипи казват, че сме в началото. Искаме да вдъхнем оптимизъм и да кажем, че след датата Х, дано не е годината Х, нашите икономики ще се изправят. Всички сме наясно, че само като единна Европа можем да излезем от кризата. Тече спор в Европейския съюз – с грандове или кредити да стане подпомагането. Държавите със стабилни икономики настояват за кредити. Казват - ако искате грандове, направете си данъците като нашите. По този спор няма да се стигне до съгласие, но има добре работещи модели, които могат между грандовете и кредити да дават вариант, по който да се разберем. На 6 май отново ще се предоговаря финансовата рамка на поредната виртуална среща.“ - това заяви премиерът Бойко Борисов след онлайн заседание на Европейския съвет, на което бяха обсъдени действията на общността в отговор на епидемията от COVID-19.

„Вирусът не ни е познат, и аз искам за отворим малките хотели и ресторанти, но ще издъхнат медиците, ще се уморят. Възложил съм в неделя да не направи учение как можеш за отворим парковете и планините. Имаме нула миграция. Другите държави кански пищят, че се напълниха с мигранти и няма къде да мръднат. Даваме 173 млн. лв. грантове за микро и малки фирми, парите са от други програми и ще са за фирми с 20% спад на производството. Още не сме вземали заем, все още караме със спестеното. Надяваме се юли месец да влезем в чакалнята на Еврозоната.“ – подчерта министър-председателят. И допълни:

„Може би един добър доктор не трябва да слуша какво иска пациента, а да му изписва най-доброто лечение. Моята цел е да опазя народа. Няма проблем, ако в един ресторант и един хотел да има по двама човека. Но няма как да се извърши контрол. Много съм благодарен на медиите, че показват всичко и се надявам да имаме възможност да ги подпомогнем. Ще имам среща с техните ръководители тези дни, ще мислим по въпроса.“

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов