Срокът за обявяване на доходите е 30 април

Животът

25-04-2020, 10:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Еднолични търговци и земеделски стопани декларират и внасят данъци и осигурителни вноски до края на юни

Над 230 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите по електронен път до момента, съобщиха от Национална агенция за приходите. Над 80 % от всички получени в агенцията формуляри са изпратени онлайн, като общият брой на  обработените декларации е малко над 284 800.

От НАП напомнят, че подаването на декларации за доходите на физически лица и плащането на данъка върху общата годишна данъчна основа трябва да стане до 30 април. В същия срок е необходимо да се декларират и внесат окончателните осигурителни вноски за 2019 г.

Едноличните търговци, включително плащащи патентен данък, и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2020 г. Независимо от удължения срок обаче, много ЕТ вече са подали годишните си данъчни декларации, посочват от НАП. Ако желаят да ползват отстъпка от 5% върху данъка си за довнасяне, тези лица следва да подадат годишната си декларация и да внесат дължимия по нея данък в срок до 1 юни.  Също до края на юни е срокът, в който едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, трябва да декларират и внесат окончателните социални и здравни осигурителни вноски. Заедно с годишната си данъчна декларация, те подават и декларация образец  № 6 с общия размер на дължимите за предходната година осигурителни вноски. Срокът за годишно изравняване на осигурителните вноски за  физическите лица обаче остава непроменен – 30 април.

В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 30 април. А в срок до 30 юни 2020 г. трябва да подаде нова годишна данъчна декларация за всички доходи, включително и от дейността си като ЕТ, като направи и годишно изравняване на осигурителните вноски. 

Приходното ведомство напомня, че подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета  могат да се извършват чрез портала за е-услуги: https://inetdec.nra.bg/, с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП: https://nap.bg/page?id=762



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)