Разрешиха неделния пазар до стадион „Чумерна“ в Елена

Мисия

25-04-2020, 12:23

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той ще се проведе при строги мерки

На заседание на Общинския оперативен щаб в Елена е взето решение с нарочна заповед да се регламентира в детайли организацията на неделния пазар в гр. Елена, в близост до стадион „Чумерна“.

Във връзка с гореизложеното, на основание чл. 44, ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, във връзка с чл. 17, ал. 1, т. 4 от същия и чл. 63, ал. 4 от Закона за здравето, кметът на Общината инж. Дилян Млъзев е издал заповед за времето на извънредно положение, или до изрично следващо разпореждане, неделният пазар в гр. Елена, намиращ се на ул. „Кършовска“ в близост до стадион „Чумерна“, да функционира при строго спазване на следните правила:

1. Право да търгуват със стоки на неделния пазар имат единствено регистрирани земеделски производители и собственици на лични стопанства, които произвеждат селскостопанска продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал, и друга готова продукция) на територията на община Елена.

2. Желаещите земеделски производители и собственици на лични стопанства по т. 1 подават до кмета на община Елена заявление по образец (Приложение № 1 към настоящата заповед), заверено от кмет на кметство или кметски наместник, в зависимост от това, в землището на кое населено място е произведена селскостопанската продукция. За землището на гр. Елена заверката се извършва от старши експерт „ОСЗТ“ при община Елена. По изключение, заявленията могат да бъдат заверявани и от Общинска служба по земеделие Елена.

3. Срокът за подаване на заявлението е всеки четвъртък до 17:00 ч. Заявления се приемат в Центъра за информация и обслужване на гражданите, по електронна или обикновена поща. В последния случай важат датата и часът на получаване в деловодството на община Елена. Заявлението се отнася единствено за неделния ден на седмицата, през която е подадено.

4. Подадените заявления се разглеждат от заместник-кмет „Икономически дейности“ на община Елена или упълномощен от него служител, който изготвя и предлага за утвърждаване списък на земеделските производители и собственици на лични стопанства по т. 1, допуснати да търгуват със своя продукция на неделния пазар за съответната седмица (Приложение № 2 към настоящата заповед). Списъкът се утвърждава от кмета на общината и се публикува на официалния сайт на община Елена в срок до 17 ч. на петъчния ден, предхождащ неделния пазар. Публикуваният списък е окончателен.

5. Предлаганата селскостопанска продукция следва да съответства на изискванията на Закона за храните, Закона за ветеринарномедицинската дейност, актовете по прилагането им, правото на Европейския съюз в областта на храните и Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

6. Категорично се забранява предлагането на селскостопанска продукция от физически и юридически лица, които не попадат в категориите по т. 1, както и на селскостопанска продукция, която не е произведена на територията на община Елена. Забранява се и търговията на неделния пазар със стоки, които не представляват селскостопанска продукция по смисъла на приложимото национално законодателство и подзаконовата нормативна уредба.

II. В неделния ден да бъде създадена следната организация:

1. Работното време на неделния пазар с клиенти е от 8:00 до 12:30 часа. Допуснатите земеделски производители и собственици на лични стопанства съгласно утвърдения списък (Приложение № 2) могат да започнат разполагането на стоката 30 минути преди началния час за работа с клиенти, т.е. от 7:30 ч. и са длъжни да освободят пазарната площадка 30 минути след крайния час, т.е. до 13:00 часа.

2. Допуснатите земеделски производители и собственици на лични стопанства съгласно утвърдения списък (Приложение № 2) разполагат продукцията си само от западната страна на ул. „Кършовска“ (до паркинга), и то така, че между заетите от тях площи да е осигурено разстояние, не по-малко от 5 линейни метра.

3. Стриктно да се спазва въведената организация на движение на МПС при подхождане към и излизане от прилежащия паркинг, а именно: подход от ул. „Околовръстна“ по ул. „Кършовска“ в посока север (еднопосочно) до влизането в паркинга от южната му страна. Изход от паркинга от северната му страна с ляв завой по ул. „Спортист“ в посока запад (еднопосочно).

4. Въвежда се еднопосочно движение на посетителите на неделния пазар както следва: по ул. „Кършовска“ в посока север - юг, т.е. от централния вход на стадион „Чумерна“ в южна посока до входа на басейна. За целта да се постави подходяща указателна маркировка в цвят, различен от уличната.

III. На територията на пазарната площадка е задължително да се спазват следните санитарно-хигиенни мерки:

1. Да се спазва разстоянието по т. 2 от предходния раздел, а именно между заетите от търговците площи да е осигурено разстояние, не по-малко от 5 линейни метра;

2. Предлаганата селскостопанска продукция да бъде покрита с найлон или друго прозрачно покривало, освен във времето, когато същата бива оглеждана от купувачите и се осъществява покупко-продажба;

3. Клиентите, при движение в рамките на пазарната площадка, да се движат само в определената посока север - юг, като спазват дистанция помежду си не по-малко от 2 линейни метра във всички посоки;

4. Не се допуска пред щанда на даден търговец по едно и също време да се намира повече от един клиент;

5. Търговците (земеделски производители и собственици на лични стопанства) задължително да ползват лицеви маски за еднократна или многократна употреба. Опаковането / поставянето в торби на закупените стоки задължително да става с ръкавици за еднократна употреба или като се ползва дезинфектант преди и след докосването на стоките;

6. Клиентите задължително да ползват лицеви маски за еднократна или многократна употреба, или друго средство, покриващо носа и устата. Забранява се опипването на предлаганите стоки, освен ако търговецът е осигурил ръкавици за еднократна употреба за всеки клиент или ако задължително се ползва дезинфектант.

IV. При констатиране на нарушения на горните разпоредби, нарушителите - земеделски производители и собственици на лични стопанства да бъдат незабавно отстранявани от пазарната площадка със съдействието на служителите на РУ МВР Елена. На същите, както и на клиентите - нарушители, да бъдат съставяни актове за установяване на административни нарушения.

V. Всички останали пазари на територията на община Елена остават под разпоредбите на т. 8 от Заповед № РД.02.05 - 234 / 19.03.2020 г. на кмета на община Елена, т.е. не се организират такива извън общинския център.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)