„Заедно в час” търси нови училища партньори в област Велико Търново

Мисия

26-04-2020, 12:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

С учителите по програмата директорите могат да подсилят екипите си за учебната 2020/2021 година

Всички директори, които искат да включат в екипите си нови учители от програмата на организацията за професионално и лидерско развитие, трябва да подадат своите заявки и свободни позиции през формуляр на сайта на “Заедно в час” до 22 април. 

С новите учители от програмата на “Заедно в час” директорите могат да подсилят екипите си с взискателно избрани професионалисти, които са силно мотивирани да работят усилено с всяко едно дете. 

"Заедно в час" вече 10 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Организацията търси, обучава и развива способни и мотивирани професионалисти от различни сфери, които да работят дългосрочно за положителна промяна на образованието в България.

“Тази година се фокусираме върху подготовката на учители в начален етап, математика, информатика, природни науки и английски език. В заявката директорите могат да попълнят както позиции, за които са сигурни, че ще имат нужда от учители, така и за позиции, които ще имат яснота и ще бъдат потвърдени на по-късен етап. Опитът ни показва, че възможността в училището да преподават повече от един учител по програмата не само увеличава въздействието върху учениците, но и прави училището по-привлекателно за успешните кандидати”, споделя Деница Петришка, старши специалист институционални партньорства в “Заедно в час”.

“ЗАЕДНО В ЧАС” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

През настоящата учебна година “Заедно в час” работи със седем училища в област Велико Търново, като в тях преподават девет учители от програмата на организацията. Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" е един от университетите партьнори, с чието партньорство се провежда квалификацията на участниците, които нямат предварително придобита педагогическа правоспособност.

УЧИЛИЩАТА ПАРТНЬОРИ

Фондацията работи с общински и държавни училища (специализирани и неспециализирани), в които учениците срещат затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система. В същото време това са училища, в които ръководството посреща тези предизвикателства с готовност и въпреки трудностите търси нови пътища към успеха на своите ученици. Организацията търси училища партньори, които работят за положителна промяна в българското образование и са готови да подкрепят млади и мотивирани колеги и да прилагат иновативни практики. 

Подробно с условията на програмата и очакванията към училищата партньори, може да разгледате на сайта на “Заедно в час”.

УЧИТЕЛИТЕ

Учителите в програмата са избрани с взискателен подбор между хиляди кандидати като гаранция, че ще притежават нужните умения и нагласи за упорита и ефективна работа в училище. Тази година имаше рекорден интерес към програмата, като кандидатствалите са повече от 2800 души. Одобрените кандидати имат готовност да работят в училища в малки населени места, в крайни градски квартали и с уязвими групи, където учениците срещат повече затруднения с усвояването на учебния материал, показват незадоволителни резултати на външните оценявания, имат ниска мотивация за учене и са в риск от отпадане от образователната система.  

Голяма част от новите участници вече започнаха предварителното си обучение, а през юли и август ще преминат цялостна интензивната лятна обучителна програма, която включва както теоретична подготовка, така и практическа - с преподаване на ученици в реална учебна среда. В рамките на програмата учителите получават от страната на “Заедно в час” още менторска подкрепа от хора с опит в преподаването, достъп до надграждащи обучения според нуждите им в класната стая и допълнителни възможности за професионално развитие. Всички обучения са съобразени с държавните образователни изисквания. Участниците в програмата, които нямат педагогическа правоспособност, придобиват такава в университети партньори на “Заедно в час” в рамките на програмата.

Интервюта с директори на училища партньори на “Заедно в час” може да прочетете тук.

“Заедно в час” е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация “Америка за България” и е част от международната мрежа Teach for All на организации, които работят срещу неравенството в образованието в повече от 50 държави по целия свят. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)