Томина неделя е – Великден за починалите

Мисия

26-04-2020, 07:22

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По канон нищо не се оставя на гроба

Първата неделя след Великден се отбелязва от християните като Томина неделя. Денят е посветен на Свети Тома Неверни и на душите на починалите ни близки, с които не можем да споделим Великден, затова денят е известен още и като Великден за починалите.

В събота се боядисват яйца отново и се носят на гробищата, заедно с козунак и хората си ги подават помежду си. По канон нищо не се оставя на гроба, освен да се запали свещ и да се прелее с вино и вода.

Предполага се, че доста хора в съботния ден ще отидат до гробовете на своите починали близки.

От Общинския оперативен щаб в Елена напомнят, че в условията на извънредно положение всички противоепидемиологични мерки се прилагат с цялата им строгост и за гробищния парк в Елена, и за гробищата във всички села в общината. Гражданите са длъжни да спазват въведените ограничителни мерки и санитарно-хигиенните изисквания, разпоредени със заповед на председателя на Общинския оперативен щаб.

Препоръката е да влизат по-малко хора в гробищните паркове, задължително да са с предпазни маски и да спазват дистанцията на два метра един от друг. Препоръчително е да не се раздават подавки, тъй като с тях лесно може да бъде пренесена заразата.

Всеки добър християнин до края на живота си помни и почита своите починали близки. Нека не се счита за грях, ако в това тревожно време не се спази обреда за Томина неделя. Достатъчно е да запалим свещица пред иконата вкъщи, да се помолим за душите на починалите и за изцелението и здравето на живите.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)