Председателят на БЛС: Да пуснем децата на училище, е все едно да излезем всички навън

Животът

26-04-2020, 19:45

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Обществото трябва да свикне със социалната дистанция, посочи Иван Маджаров

Много са ми интересни всички, които казват да пуснем децата и младите да се разхождат и да се заразят. Явно си представят, че тези хора в мегаполиса София и другите големи градове се прибират в изолирани стаички и в тези апартаменти няма възрастни хора. Звучи нелепо. Училищата са места, където се събират много хора, на малко място. Като ще отваряме училищата, да отворим и други места, където се събират много хора. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров в ефира на предаването „Неделята на NOVA“.
"Говорим само за парковете, където може да се спазва дистанция. В момента, ако пуснем децата на училище, означава все едно да излезем всички навън", категоричен бе той. Ако отворим училищата, защо да не отворим и заведенията за хранене? попита той. 
"Единствено лекарите няма как да се скрият вкъщи и да спрат да работят. Те добре знаят как да се предпазват. От друга страна обаче COVID-19 е доста прилепчив и колкото и да се пазим е факт, че в световен мащаб има стотици хиляди заразени лекари. Колегите са в среда, в която са изключително застрашени. Няма възможност във всеки кабинет да се работи със скафандър. Свързвайки тези неща виждаме, че има опасност всеки един лекар да бъде заразен с коронавирус“, каза още той.
По думите му в момента всички работещи лекари са притеснени от настоящата ситуация. „Грешно и невярно е да говорим, че те са безотговорни. По-скоро виждаме, че лекомислено към ситуацията се отнасят хората, които нямат пряк досег с вируса“, коментира Маджаров.
Според него всички ние трябва да се научим да спазваме правилата. „Трябва да се научим да живеем с COVID-19. Достатъчно сме притеснени и достатъчно спазваме правилата на работното си място. Обществото трябва обаче да свикне със социалната дистанция“, посочи Иван Маджаров.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов