Премиерът: Над 120 000 души ще запазят работата си благодарение на мярката 60/40

Животът

28-04-2020, 12:05

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Очаква се в следващия месец автомобилните заводи да заработят

Средно регистриращите се безработни на ден към 7 април са 7619, а към 27 април са 2769, близо три пъти по-малко. Намалението е с почти 5000 души за 13 работни дни. Това каза премиерът Бойко Борисов в парламента, където участва в изслушване по искане на БСП за мерките на правителството за справяне с пандемичната криза. Премиерът добави, че средно на ден новорегистрираните безработни намаляват с между 300 и 400 души. Борисов подхвана темата след изказване на депутата от БСП Георги Гьоков, че правителството не показва грижа към обикновения човек, че се отпускат само кредити и възмездни помощи. Според Гьоков има наплив от безработни, вече стотина хиляди, а безработицата се очаква да мине 10 процента и безработните да станат 350-400 хиляди.

В отговор премиерът Бойко Борисов попита мярката "60/40" не е ли безвъзмездна и даде подробности по прилагането й досега. Премиерът подчерта, че към момента повече от 100 000 работници ще запазят работните си места благодарение на схемата.

„Имаме 7403 подадени заявления. 101 849 работници и служители са се възползвали от нея. Между 7000 и 10 000 работници всеки ден запазват работните си места. С този темп до края на месеца ще запазим над 120 хил. работни места”, обобщи министър-председателят.

Той отбеляза, че у нас много сектори продължиха да работят и то на пълни обороти, а някъде и с по-високи: селското стопанство, строителството, IT-сектора. Очаква се в следващия месец автомобилните заводи да работят.

Премиерът упрекна БСП, че пропагандира отпускане на разходите. „Вместо опозицията да ми казва да не харча парите, те ме тикат да извадим милиардите”, каза Борисов в отговор на Георги Гьоков, запитал го за социалната програма на правителството.

„Говорите за 10 млрд. кредит. Ние не сме теглили кредит, ако не стигнат парите, тогава ще теглим кредит. До този момент не сме теглили. Искаме действително да може животът да продължи на пълни обороти. В момента, в който свършат парите, няма бизнесът да се притече на помощ нито на пенсионерите, нито на служителите в държавния сектор, които осъществяват обществения ред и здравеопазването”, подчерта премиерът.

Борисов напомни и, че правителството дава много грантове, като даде пример с помощта за микрофирмите на обща стойност 173 млн. лева.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)