Синдикалисти настояват учебната година да приключи дистанционно - velikotarnovo.utre.bg

Синдикалисти настояват учебната година да приключи дистанционно

28 април 2020, 13:44 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay

Много от учителите вероятно ще откажат да са квестори

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" излезе със становище за възстановяването на редовния учебен процес при отмяна на извънредното положениe, след като управляващите обмислят учениците от 7 и 12 клас да се върнат в клас заради матурите. Позицията е изготвена въз основа на анкета с близо 20 000 участници и при проучване на мнението на стотиците регионални и общински структури на организацията. Категоричната позиция на синдиката е, че всички образователни институции могат и трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение.

Учителите в "Подкрепа" и нашите симпатизанти смятат, че учениците от 12-и клас могат и е разумно да завършат учебната година, без да влизат в училищата, като само при провеждането на матурите да присъстват "физически". Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас, отбелязват от профсъюза.

В позицията забраната за писане на отсъствия се визира като основен пропуск в организирането на дистанционното обучение, като учители и директори предлагат да започнат да се пишат отсъствия за по-добра активност и мотивация на учениците.

От синдиката предполагат, че много от учителите вероятно ще откажат да са квестори, тъй като са в рисковата група "55+" и предпочитат да бъдат предпазливи. Това ще бъде проблем за образователните институции. Спирането на транспортните връзки между малките населени места е пречка за всяко физическо присъствие на учители и ученици в образователни институции.

Същото е становището и на учители и директори, относно възстановяването на редовен учебен процес в седми клас, като всички анкетирани са убедени, че този клас може да завърши в дистанционен режим, заявяват от образователния синдикат. И цитират мнения на учители от Монтана, според които "ако физически започне някакъв учебен процес, се обезсмисля всичко, което направихме с общи усилия всички".

"Няма логика при голям брой заболели да се възстановява учебният процес. Как ще се спазва дистанция в класните стаи при 25-35 ученици в паралелка?", питат педагозите от Монтана

"Факт е двусменният режим в много училища, делящи една сграда, за които би означавало невъзможност да се осигури препоръчителната дистанция от 2 метра между чиновете, като в нея да има не повече от 15 ученици и режимът да е на две смени. В случая трябва да се организират 4 смени", се казва в позицията на синдиката.

От него цитират и мнения на учители и директори от Пловдив, според които "заразяването, дори на един ученик и неговото карантиниране, би означавало да се карантинира цялото училище и всички учители, родители и техните семейства". Ако дори един заразен ученик бъде поставен в карантина 20 дни, то всички останали ученици ще трябва да пропуснат националното външно оценяване и държавните зрелостни изпити, заявяват учители от Пловдив. Според тях нерешим проблем би бил, ако един учител трябва да съвмести редовен час в училище със седми или с 12-и клас, с дистанционен час, който има от своя дом.

Според учители и директори от Търговище: "Дистанционното приключване на учебната година е единственото разумно решение! Разбира се, ако е вярно твърдението на правителството, че здравето на хората е най-важно!".

Възстановяването на работата в детските градини също е определено като нецелесъобразно от организациите на учители и анкетирани от синдиката.

"Считаме, че не е целесъобразно да бъде възстановявана дейността на детските градини до трайно стабилизиране на заболеваемостта на достатъчно ниски равнища. Възстановяването следва да бъде организирано при нови санитарни правила, задължително включващи намаляване на децата в групите. Началото следва да бъде предхождано от създаване на организация по конкретни препоръки на санитарно-епидемиологични специалисти за всяка детска градина", е мнението на учители от София.

Синдикатът "Образование", като взе предвид мнението на всички свои членове от страната, предлага учениците от всички етапи, включително от седми клас и от 12-и клас, да завършат в дистанционен режим. Възстановяването на занятията в детските градини ще бъде внимателно премерено и ще се случи при гарантиране на живота и здравето на учителите и на децата в тези образователни институции.

От синдиката предлагат преосмисляне на позицията на Министерството на образованието и науката относно организирането на националното външно оценяване в четвърти клас и в десети клас.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета