Джипитата сигнализираха Министерството на здравеопазването за редица проблеми

Животът

30-04-2020, 09:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари питат : Ние на първа линия ли сме?

Общопрактикуващите лекари сигнализират в писмо за проблеми в работата си. Това съобщиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (ОПЛ), които са получили десетки сигнали от колегите им в страната. Писмото е изпратено до министъра на здравеопазването, до ръководителя на Националния оперативен щаб, до Българския лекарски съюз.

От сдружението питат: "Време е да отговорите ясно на въпроса: ОПЛ "първа линия ли са или не"? Важно е да се знае, че въпреки трудностите от различен характер, ние ОПЛ останахме на своя пост, работейки най-добросъвестно."

Отношението към ОПЛ от страна на всички институции, категорично не е като към лекари от "първа линия", категорични са от сдружението на личните лекари. И отбелязват, че се сблъскват с "грижите" по подсигуряване с лични предпазни средства (ЛПС).

Обръщението си от ОПЛ започват с цитат на писмо на здравния министър Кирил Ананиев до тях, в което се казва, че "е крайно належащо личните лекари отговорно да погледнат и да изпълнят своите задължения....като активно проследяват болни и контактни лица от пациентските си листи, извършват пробонабиране при лица с оплаквания...., да извършват преглед и оценка на здравословното състояние, както и да вземат материал за лабораторно изследване...". Цитират и заключението на писмото на министъра, в което се призовават "адресатите да окажат съдействие и да активират "безотговорните" ОПЛ да си вършат работата".

По повод обвинения за "множеството сигнали за отказ..." от страна на ОПЛ, постъпили в МЗ, общопрактикуващите лекари настояват да им бъде предоставен точният брой на "това множество от сигнали, както и имената на колегите им, които смятат за "безотговорни"".

ОПЛ припомнят на министъра, че именно те са настояли да се възобновят детските, женските консултации и имунизациите на децата, което вече е факт. "Макар и да не бяхме похвалени, ние ОПЛ успяхме, за по-малко от 24 часа, да реорганизираме своята работа в съответствие със заповедта и още в рамките на следващия издаването и ден започнахме работа по нея."

Един от основните проблеми, който ОПЛ срещат е липсата на осигуряване на каквито и да било лични предпазни средства. Общопрактикуващите лекари изразяват тревогата си, че купуват защитни средства на спекулативни цени, както и че не винаги е ясен произходът на дезинфектантите и маските.

Качеството на осигурените от Министерството на здравеопазването 8000 защитни маски е ниско, подчертават лекарите и посочват, че ластиците на маските не са зашити, а са залепени, разлепват се бързо, което ги прави негодни за употреба, както и че липсва възможност за фиксация на маската.

Липсата на последователност в заповедите, издадени от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, както и трудната комуникация с регионалните здравни инспекции, с тел. 112 и със "Спешна помощ" при съмнителен за COVID-19 пациент, са други трудности, за които споделят личните лекари.

Информацията, която личните лекари получават от регионалните здравни инспекции за пристигащите от чужбина се забавя, допълват още лекарите и посочват, че има не малко случаи, в които пристигащи от чужбина посещават кабинетите им.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов